‘Modigliani had een leven vol mysteries, liefde en haat’

Sandra Geller (Youtube)

Na een grote succes van het Chagall-programma van Jonet en JMW, vorig jaar juni in het Haagse Korzo Theater, organiseren beiden op zondagmiddag 31 mei 2015 een nieuw programma over de Joods-Italiaanse kunstenaar Amedeo Modigliani. Sandra Geller, docent, schrijfster en tevens de weduwe van de Russische altviolist Misha Geller, houdt tijdens de middag een lezing en laat een film over de kunstenaar zien. Het programma wordt afgewisseld met muziek.

Geller kijkt nu al uit naar de middag in het Korzo Theater. “Het publiek waardeert het dat onze programma’s, zoals die over Chagall en Modigliani, zijn samengesteld uit het verhaal over de meester en een concert in de geest van zijn kunst. Ook de film, die zijn leven uitbeeldt, wordt zeer gewaardeerd”, zegt de Russische. “Het is onmogelijk om de kunst van de schilder werkelijk begrijpen zonder eerst kennis laten maken met zijn persoonlijke leven en zijn visie.”

Modigliani leefde van 1884 tot 1920 en was een van de grote kunstenaars van zijn tijd. Geller bewondert zijn kunst en wil graag vertellen over zijn leven. “Dat leven zit vol met mysteries en schandalen, liefde en haat, miserie én postume roem. Destijds waren zijn werken niet zoveel waard, maar nu worden zijn werken voor vele miljoenen verkocht. Verder zijn er al vele boeken geschreven over zijn bijzondere schilderstijl. Tijdens het programma van volgende week ik wil vooral dat het publiek kennis maakt met tragiek van zijn leven.”

De Joods-Russische kunstenaar Marc Chagall noemde hem De Prins, vanwege zijn elegantie. Geller: “Modigliani had een heel originele stijl. Die is herkenbaar aan de langgerekte vrouwenlichamen en warme gloeiende kleuren, provocatief en fascinerend. Hij leefde als Bohemien, geloofde in zijn genialiteit en kende geen compromissen. Degenen, die voor hem poseerden, zeden dat het was, alsof Modigliani je ziel blootlegde.”

De ‘knappe, charmante en aantrekkelijke schilder’, zoals Geller hem noemt, liet de harten van vrouwen sneller kloppen en kon de ene vrouw van wie hij echt hield niet gelukkig maken. “Na Modigliani’s dood, op 35-jarige leeftijd, pleegde ze een zelfmoord. Zonder Modigliani kon zij niet leven. Hun dochter schreef later een ontroerend boek over de liefde van haar ouders”, vertelt Geller, die tijdens de middag zeker in zal gaan op de liefdesgeschiedenis van de Italiaan. “Op de dag na zijn dood werd hij beroemd. Zijn schilderijen werden voor recordprijzen verkocht! En dat terwijl hij de schilderijen die hij vlak voor zijn dood maakte, juist had verbrand, uit wanhoop! Allemaal, behalve één schilderij”

Het programma van Geller over Modigliani wordt afgewisseld door passende muziekstukken. Geller: “Ik heb voor dit programma gekozen voor een optreden van de zangeres en cabaretier Anouk Dorfmann, omdat zij met haar Franse, Jiddische en Nederlandse liederen en vertellingen de sfeer kan creëren van het artistieke Parijs uit de tijd van Modigliani. Zij en haar drie musici zullen het publiek betoveren!” In de film Modigliani van regisseur Mick Davis (2005) speelt Andy Garcia deze charmante en geestdriftige schilder met veel passie en hartstocht. “Het is hartverscheurend om te zien. Ik nodig iedereen uit om langs te komen en kennis te nemen van Modigliani”.

Koop tickets voor het programma via info@joodseactiviteiten.nl Kosten: 20 euro per persoon. Lokatie: Korzo Theater, Den Haag. Prinsessestraat 42. Begin: 13.30 uur. Einde: 17.00 uur.

Jonet_Modigliani_flyer_april_2015_internet_lowres

Categorie:

Home » Cultuur » ‘Modigliani had een leven vol mysteries, liefde en haat’