Mona Keijzer naar gerechtshof om uitspraak Jodenhaat

Mona Keijzer (beeld: Tweede Kamer, debat direct)

Voor minister Mona Keijzer (BBB) van Volkshuisvesting is het genoeg: nu haar critici haar opnieuw voor de rechter willen dagen om haar ‘Jodenhaat en islam’-uitspraak, stapt zij zelf naar het gerechtshof. De aanleiding van Keijzers vlucht naar voren is een rel die voor de zomer plaatsvond. Toen zei ze in een talkshow dat we van nieuwkomers uit islamitische landen mogen verwachten dat ze antisemitisme thuis laten.

Volgens Keijzer, die het coalitieakkoord aanhaalde, is het normaal dat nieuwkomers de Nederlandse taal leren. Ook stelde ze dat antisemitisme in moslimlanden gemeengoed is. “We weten dat Jodenhaat daar onderdeel is van de cultuur, bijna,” aldus de politica, die in de talkshow Bar Laat tegenwind kreeg van auteur Arnon Grunberg. Presentator Sophie Hilbrand van de toenmalige talkshow Sophie & Jeroen suggereerde dat Keijzer zei dat ‘Jodenhaat onderdeel is van de islamitische cultuur’, waarop zij haar uitspraken uitlegde.

Aangifte

Keijzer over moslims: ‘Je kunt nooit groepen over één kam scheren”, en “Nee, dat is niet zo, het geldt niet voor elke moslim, natuurlijk niet.” Hilbrand en Grunberg gingen niettemin door. Keijzer: “Nu lijkt het net alsof ik zeg dat iedereen die uit een islamitisch land komt een hekel heeft aan Joden. Dat is niet zo.” Desondanks werden bepaalde mensen erg boos: tegen Keijzer werd zestien maal aangifte gedaan. Het OM stelde dat er onvoldoende sprake was van groepsbelediging en dus werd de zaak geseponeerd.

Monddoodmakerij

Nu blijkt dat de klagers willen doorprocederen naar het Gerechtshof om hun gelijk te halen, kiest Keijzer de vlucht naar voren door zelf naar het hof te stappen. Ze wil in die zaak gehoord worden. Dat doet ze om haar naam te zuiveren en om het publieke debat te redden voor monddoodmakerij. “Dit is zeker niet niks, maar hier hangt te veel aan vast om dit zomaar te laten gebeuren. Deze gang van zaken smoort het maatschappelijk debat,” zegt Keijzer tegen De Telegraaf.

Zware baan

Voor de zomer van dit jaar lief Keijzer de zaak nog rusten. “Het deed me wat, maar we waren net aangetreden als kabinet. Procederen is niet eenvoudig. Dat kost heel veel tijd, geld en energie. En ik heb een ongelooflijk zware baan. Dus ik dacht: Keijzer, het is wat het is, en door.” Dat veranderde toen onlangs bleek dat de groep naar het hof was gestapt. “Toen heb ik wel gedacht: nu is het klaar. Nu wordt voor de tweede keer mijn integriteit aangetast.”

Feiten en cijfers

Keijzer wil niet alleen gehoord worden, maar ook als belanghebbende aangemerkt worden. Verder dient ze een eigen bezwaar in tegen de seponering van het OM. “Zodat ik kan uitleggen waarom hier geen sprake is van strafbare groepsbelediging. Ik heb mij gebaseerd op feiten en cijfers. Feiten kunnen nooit strafbaar zijn.” Keijzer: “Het feit dat dit jou wel neerzet als iemand die zich strafbaar heeft gemaakt aan groepsbelediging, daar vind ik wel wat van. Ik word weliswaar niet vervolgd, maar het raakt mijn integriteit, het smoort ook het maatschappelijke debat. Daarmee doet het ook de vrijheid van meningsuiting geweld aan.”

Kwetsbaar

De vicepremier loopt wel een risico zichzelf in een politiek kwetsbare positie te manoeuvreren. “Dat zien we dan wel weer,” zegt ze in de krant. “Dit is zeker niet niks, maar hier hangt te veel aan vast om dit zomaar te laten gebeuren. Het gaat niet alleen over mij, maar ook over: kunnen wij onderwerpen beschaafd bespreken met elkaar?” Keijzer spreek van ‘een beetje’ terugvechten. “Beschaafd, met rechtsmiddelen, zoals het hoort. Maar dit kan zo niet. Niet binnen de vrije westerse samenleving die wij willen zijn.”

Analyse

De rechtsgang van Mona Keijzer, een zittend minister en vicepremier, is ongekend voor Nederland in een dergelijke zaak. Wat voor de zomer nog gold als een incident of rel in de media, zal nu een principezaak worden. Er zal veel media-aandacht voor zijn, want de zichtbaar van Keijzer en haar partij BBB zal vergroten. De kans dat de klagers hun hand overspelen is groot: niet voor niets seponeerde het OM hun aangiften eerder al. Het Gerechtshof zal Keijzer in de zaak horen, waardoor zij haar punten opnieuw kan maken en uitleggen. Het publieke debat zal nu in de rechtszaal plaatsvinden.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Mona Keijzer naar gerechtshof om uitspraak Jodenhaat