Motie opschorten EU-verdrag Israël verworpen

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De Tweede Kamer heeft donderdag een voorstel voor het opschorten van het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Israël verworpen. Dat voorstel was ingediend door het vertrekkende SP-Kamerlid Harry van Bommen en zijn GroenLinks-collegaRik Grashoff. Beiden vinden dat het samenwerkingsverband moet worden opgeschort totdat Israël stopt met het bouwen van nederzettingen in de West Bank. Het verdrag bestaat sinds 1995 en werkt in de praktijk erg goed. Het beslaat samenwerking op allerlei terreinen en bevat en afspraken voor handel. Met de Palestijnen is er een soortgelijk verdrag.

De progressief georiënteerde fracties van de SP, PvdA, GroenLinks, D66, Partij voor de Dieren en Groep Kuzu/Özturk (alias DENK) stemden voor de motie. De rechts georiënteerde fracties van VVD, CDA, PVV, ChristenUnie, SGP, Groep Bontes/van Klaveren, 50PLUS en het onafhankelijke kamerlid Houwers waren tegen. Het voorstel haalde geen meerderheid en werd verworpen. Mocht de motie het wel hebben gehaald, dan zou dit geen directe gevolgen hebben gehad voor het verdrag omdat Nederland niet in zijn eentje de overeenkomst tijdelijk kan opheffen. Daarvoor is een meerderheid van EU-lidstaten nodig.

Niettemin bleef GroenLinks-Kamerlid Grashoff positief over zijn tevergeefse actie. Zo twitterde hij dat Israël het verdrag zou schenden door de bouw van nederzettingen. In de deal staat echter nergens dat er rekening gehouden moet worden met nederzettingen of Palestijnen. Producten uit de Israëlische nederzettingen worden door de EU niet als Israelisch beschouwd en vallen daarom niet onder de provisies in de overeenkomst. ‘Het Israëlische nederzettingenbeleid (en de mogelijke illegaliteit daarvan) kan dus onmogelijk een schending van het associatieverdrag zijn’, zo meldt het CIDI op haar website.

Categorie:

Home » Nieuws » Motie opschorten EU-verdrag Israël verworpen