Nederlanders opgehaald uit Libanon, Belgen de pineut

MRTT- transportvliegtuig (Defensie)

Ergens in de komende dagen zullen Nederlandse staatsburgers worden geëvacueerd uit Libanon. Het land wordt te gevaarlijk om te kunnen blijven, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. In eerste instantie wilde het kabinet er niet aan om burgers uit Libanon eigenhandig op te halen: ze moesten het zelf maar uitzoeken. Later werd daar op teruggekomen. Belgen in Libanon moeten het nog doen met commerciële vluchten, zij worden niet gerepatrieerd.

Lange tijd hield Buitenlandse Zaken vol dat Nederlanders gewoon zelf uit Libanon konden vertrekken. Nu alle vliegtickets op zijn en sommige snelwegen onbegaanbaar geworden zijn, gaat het ministerie alsnog overstag. Door de opgelopen gevechten tussen Israël en Hezbollah ontstond er in Libanon een run op tickets naar het buitenland. Dinsdag bleken bijna alle vluchten uitverkocht op opgeschort te zijn. Alleen Middle East Airlines vliegt nog vanaf Beiroet, maar hun vliegtickets pas over een week te koop.

Geen dwang

Eerder riep het ministerie Nederlanders in Libanon herhaaldelijk op het land te verlaten. Er was echter geen vorm van dwang. Nu de situatie steeds onveiliger en onzekerder wordt, is besloten om tot repatriëring over te gaan. Dat houdt in dat gestrande reizigers worden geholpen om het land uit te komen. Het bijvoorbeeld om toeristen, zakenreizigers of Nederlanders die in Libanon op familiebezoek zijn. Landgenoten die daar permanent wonen, mogen ook van de repatriëring gebruik maken.

Code rood

Buitenlandse Zaken wees reizen naar Libanon sinds begin oktober vorig jaar al van de hand. Het land had ‘code rood’. Sinds enige weken werd Nederlanders dus aangeraden op eigen houtje te vertrekken. In de laatste dagen viel het de ambtenaren op het ministerie op dat vliegtickets alsmaar moeilijker te krijgen waren, waardoor Nederlanders die zelf weg wilden vast kwamen te zitten in Libanon. Ook zijn wegen in Libanon onbegaanbaar geworden, waardoor het niet meer te doen is om zomaar in de hoofdstad Beiroet te komen.

Defensie

Minister Caspar Veldkamp (NSC) van Buitenlandse Zaken verkondigde dinsdagavond dat Defensie vliegtuigen naar Libanon gaat sturen om Nederlanders weg te halen. Binnen een paar dagen zullen ‘enkele honderden’ landgenoten worden opgehaald, aldus de minister, die niet kon zeggen wanneer dat precies zal zijn. “Daarnaast blijven we ons inspannen om te helpen bij vertrek met commerciële luchtvaartmaatschappijen en staan we in contact met andere landen die vluchten organiseren.”

Onduidelijkheid

Wie een Nederlands paspoort heeft en zich in Libanon bevindt komt in aanmerking voor repatriëring. Degenen die hulp willen om het land te verlaten, moeten zich daarvoor aanmelden. Dat kan hier. Ook de Nederlandse ambassade in Beiroet blijft nog open. Het ministerie weet niet precies hoeveel Nederlanders momenteel in Libanon zijn. Dat komt omdat er geen registratieplicht is. Hoeveel er exact zullen worden opgehaald is ook onduidelijk. Misschien moeten er wel meerdere vluchten gaan.

Belgen de pineut

Waar de Nederlandse regering vrij lang wachtte, doet de Belgische overheid daar nog een schepje bovenop. De regering in lopende zaken van premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft nog helemaal niets besloten. Belgen die in Libanon zijn moeten zelf een vlucht boeken om weg te komen, zo heet het. Van repatrieëring met vliegtuigen van de Belgische Koninklijke Luchtmacht is al helemaal geen sprake.

Middle Eastern Airways

‘We raden Belgische onderdanen nog steeds aan om zich te registreren op TravellersOnline of bij de ambassade in Beiroet, en om Libanon zo snel mogelijk te verlaten. Dit is nog altijd mogelijk met commerciële vluchten, Middle Eastern Airways legt nog steeds vluchten in’, aldus het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag tegen Belga. Net als Nederland rekent België op Middle Eastern Airways, maar er zijn voorlopig geen vliegtickets meer voor handen voor die vluchten.

Anderen sneller

Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Canada sturen woensdag al vliegtuigen naar Libanon om hun burgers op te halen. Duitsland heeft een vliegtuig gecharterd om diplomaten en hun familie weg te halen. Ook andere Duitsers, neem mensen die om medische redenen moeilijk zelf het land uit kunnen komen, kunnen zo geëvacueerd worden. Canada heeft maandag al achthonderd stoelen op commerciële vluchten gereserveerd om onderdanen te helpen om Libanon te ontvluchten. Spanje heeft al 350 burgers opgehaald.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | | |

Home » Nieuws » Israël » Nederlanders opgehaald uit Libanon, Belgen de pineut