Netanyahu oppert referendum over vredesakkoord

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Een eventueel vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen moet in een nationaal referendum worden goedgekeurd. Dat stelt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Een volksraadpleging over een vredesdeal is volgens experts een omstreden stap, die de vredesonderhandelingen kan belemmeren.

De vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen liggen al vier jaar stil. Over een referendum is al eerder gesproken. Deze week kwam de kwestie weer naar boven, nadat twee coalitiepartners van Netanyahu – Naftali Bennet en Yair Lapid – naar verluidt hun steun hadden uitgesproken voor een volksraadpleging in het geval er een akkoord wordt gesloten.

Het parlement, de Knesset, nam in 2010 een wet aan waarin staat dat vredesonderhandelingen de steun moeten hebben van tenminste tweederde van de parlementsleden. Als die steun er niet is en in een akkoord sprake is van het afstaan van de Golanhoogten of Oost-Jeruzalem, moet een meerderheid van de kiezers in een referendum voor een vredesakkoord stemmen, voordat het van kracht kan worden. De wet komt uit de koker van hardliners, die geen afstand willen doen van deze gebieden.

Minister van Justitie Tzipi Livni zegt egen een referendum te zijn. Ze meent dat het aan de democratisch gekozen leiders van het land is om een beslissing te nemen over het al dan niet afstaan van stukken land. “We zijn in de verkiezingen door het volk gekozen met als doel om namens hen beslissingen te nemen”, zei ze op de radio.

Bron: De Volkskrant

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Netanyahu oppert referendum over vredesakkoord