Neter (VBV) pessimistisch over afloop rechtszaak tegen Duitsers

Flory Neter (Beeld: facebook)
Flory Neter (Beeld: facebook)

Het Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers (VBV) klaagde de Duitse instantie Bundesamt für zentrale Dienste und offene Vermögensfragen (BADV) aan. Dat deed ze omwille van oorlogsslachtoffers die tussen september 1941 en september 1943 in Amsterdam woonden. De Duitsers willen de stad Amsterdam namelijk niet erkennen als een ‘open getto’. Daardoor lopen Nederlandse vervolgingsslachtoffers van de Sjoa vergoedingen en mogelijke pensioenen mis. 

VBV-voorzitter Flory Neter en andere bestuursleden waren woensdag in de rechtbank in Keulen. “We zijn door de meervoudige kamer gehoord en dat ging prima. De setting is vergelijkbaar met die van de Centrale Raad van Beroep in Nederland. We spraken hoofdzakelijk over legale zaken”, aldus Neter. De mogelijkheden van de Duitse rechters bleken beperkt te zijn. “Een van de rechters vatte de standpunten van ons en die van de BADV samen. Ook hebben we een plattegrond van de stad Amsterdam uit 1942 aan de rechters voorgelegd. Die is uitvoerig besproken. Ons standpunt was en is: héél Amsterdam was een getto, of de stad was het niet.”

In de ogen van het VBV is bij de BADV sprake van ‘willekeur’. Neter: “Zij stellen dat een deeltje van Amsterdam wel getto was en dat de twee Joodse wijken dat niet waren; terwijl er dezelfde beperkende maatregelen golden.” Wat is er aan de hand? De BADV mag van de Duitse overheid extra vergoedingen en uitkeringen verstrekken aan vervolgingsslachtoffers die in Amsterdam woonden. Echter, alleen slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de oude Jodenbuurt woonden, komen daar volgens de instantie voor in aanmerking. Voor Amsterdam geldt daarom dat alleen de Waterloopleinbuurt als getto wordt bestempeld.

Volgens het VBV blijft de beperking tot deze buurt een ‘onzinnige stelling’. Neter: “Zeker als men in aanmerking neemt dat de afsluitbaarheid van de Rivierenbuurt, Amsterdam Oost en Centrum geen enkel verschil maakt”. Ook woonden er toen minder Joden in de zogeheten Jodenbuurt dan in de Rivierenbuurt en Amsterdam Oost. “Aangezien veel Joden werden gedwongen naar Amsterdam te verhuizen vanuit de rest van Nederland, is het volkomen te verdedigen dat heel Amsterdam gezien moet worden als open getto,” aldus Neter. 

Tijdens de zitting in Keulen zette de BADV haar hakken in het zand. Volgens haar advocaat  gaat het om ‘vrijwillige uitbetaling’ van oorlogsuitkeringen door de instantie aan vervolgingsslachtoffers. aan vervolgingsslachtoffers. Omdat dit niet in de wet is opgenomen kunnen daaraan dan ook geen rechten worden ontleend. Zodoende kan de BADV eigen regels opstellen en zelfstandig beslissen wat te doen. De ambtenaren hebben conform die eigen richtlijnen beslist, aldus de advocaat van de tegenpartij. Neter: “Onze argumenten werden vurig verdedigd door onze advocaat, maar hun advocaat bleef volhouden dat zijn cliënt twijfelt aan de verordening en verplichting om vanuit heel Nederland te verhuizen naar het Judenviertel.” 

“Ofschoon wij de beslissing van de rechtbank moeten afwachten, zijn wij niet echt hoopvol gestemd,” zegt de VBV-voorvrouw achteraf. “De Duitse rechterlijke macht is namelijk afhankelijk van het juridische gereedschap dat hen wordt geboden. Gemakzucht ligt volgens ons op de loer.”

De Duitse rechter doet over drie of vier weken uitspraak.

Categorie:

Home » Nieuws » Neter (VBV) pessimistisch over afloop rechtszaak tegen Duitsers