Nicaragua verbreekt betrekkingen met Israël
De diplomatieke relatie tussen Israël en Nicaragua is voorbij. Het kleine Latijns-Amerikaanse land wordt geleid door een autoritaire socialistische leider die wil opkomen voor de Palestijnen. Israël wordt daarom in de ban gedaan en ‘tot vijand van de mensheid’ verklaard. Mogelijk heeft de strijd in Libanon met de beslissing te maken. Het is de derde keer dat Nicaragua ermee stopt.
In de hoofdstad Managua verkondigde het regime het doorbreken van de banden als volgt. Niet de socialistische president Daniel Ortega, maar vicepresidente Rosario Murillo nam het woord. Zij is ook zijn echtgenote. Volgens haar is Israël ‘fascistisch’ en ‘genocidaal’. Daarom moet het land gestraft worden, aldus Murillo, die ‘het aanvallen van Palestijnse gebieden’ aanhaalde als reden.
Knipperlichtrelatie
Het besluit is puur symbolisch en politiek, want er vindt nauwelijks handel plaats tussen beide landen. Israël heeft ook geen ambassadeur in Managua. Beide landen onderhouden een knipperlichtrelatie: in 1982 verbrak Ortega de banden ook. Hij was toen al een paar jaar aan de macht. Nadat Ortega werd afgezet werden de banden weer aangehaald. Toen hij in 2007 terugkeerde als president, werd de relatie weer verbroken en in 2017 werd dat besluit teruggedraaid.
Olievlek
De Ortega’s doen het ‘uit permanente solidariteit met het volk en de regering van Palestina, met de volkeren die het martelaarschap ondergaan’. Het regime veroordeelde ‘opnieuw deze genocide, bezetting en permanente agressie tegen het leven en de waardigheid van het Palestijnse volk, die zich nu uitbreidt naar de bevolking van Libanon en een ernstige bedreiging vormt voor Syrië, Jemen en Iran, en de vrede en veiligheid in de regio en de wereld in gevaar brengt’.
Dierbare families
Het regime prijst zichzelf voor zijn ‘warme en constante aandacht voor de dierbare families van het Israëlische volk, die onze genegenheid, steun en solidariteit verdienen, en die moeilijke tijden doormaken als gevolg van de buitensporige wreedheid en haat van de Israëlische regering’. Daags na 7 oktober vorig jaar verklaarde de Ortega’s zich opnieuw solidair met de Palestijnen. Over de gruwelijkheden die Hamas op 7 oktober begin, zeiden ze niets.
Sandinista’s
Daniel Ortega kwam met zijn socialistische Sandinista’s in 1979 aan de macht na een revolutie waarbij het pro-Amerikaanse Somoza-regime ten val kwam. Hij installeerde er een socialistische autoritaire staat, die na de val van de muur in 1990 ineenstortte. Ortega ging de oppositie in en keerde in 2007 terug als president, waarna hij opnieuw een autoritaire koers ging varen. Het extreem-linkse beleid en gedachtengoed werden gaandeweg meer vervangen voor een pragmatische aanpak.
Seksueel misbruik
Ortega trouwde in 1979 met Rosario Murillo. Ze ‘hertrouwden’ in 2005 om het huwelijk door de katholieke kerk te laten erkennen, als onderdeel van zijn poging om zich met de kerk te verzoenen. Het echtpaar heeft acht kinderen, waarvan drie samen. Murillo werd later woordvoerster van zijn regering en is sinds een paar jaar de vicepresident. Daniel Ortega adopteerde in 1986 haar stiefdochter Zoilamérica Ortega Murillo via een rechtszaak. In 1998 beschuldigde zij hem ervan haar als kind seksueel te hebben misbruikt.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren