Nieuwe antisemitische incidenten in Manchester en Parijs

manchester
Twitter

In Manchester en Parijs zijn in de afgelopen dagen opnieuw antisemitische incidenten geweest. Op een Joodse begraafplaats in de Britse stad werd een graf van een rabbijn opengeslagen. Verder werden andere onderdelen van de begraafplaats door vandalen vernield. De politie onderzoek de plek des onheils. In Parijs werd een Joodse winkel beklad. Op het etalageraam van de zaak Bagelstein werd met gele letters ‘Juden!’ gekalkt. De verontwaardiging in Frankrijk is groot, maar de daders zijn nog niet opgepakt. Wel heeft de politie een onderzoek ingesteld. Dit alles meldt persbureau JTA. Beide aanvallen vonden plaats van vrijdag op zaterdag, in de nacht.

Begraafplaats vernield
In Manchester betraden vandalen de Joodse begraafplaats Philips Park in Whitefield, waar ze drie overdekte graven vernielden. Eerst werden glas-in-loodramen doorgeslagen, om vervolgens binnen de graven kapot te slaan. Zo werd het graf van een bekende rabbijn opengebroken. Verder werden er tientallen graven beschadigd. De schade is aanzienlijk en werd de volgende dag op Twitter gedeeld door rabbijn Shmuli Brown. De daders konden hun gang gaan omdat het lukte om het bewakingssysteem uit te schakelen, zo werd later duidelijk. De schade loopt op tot 30.000 pond. Inmiddels is er een crowdfunding-actie opgezet om geld in te zamelen waarmee de schade moet worden hersteld.

Haatmisdaad
De politie in Manchester doet uitgebreid onderzoek naar de zaak, die ze als een ‘hate crime’ behandelt. “We behandelen dit incident als een haatmisdaad en ik wil een duidelijk signaal afgeven dat dergelijke incidenten nooit zullen worden getolereerd in onze maatschappij,” aldus hoofdcommissaris Paul Walker van de politieregio Groot-Manchester. De politie doet er alles aan om mensen die overstuur zijn, te helpen. Ondanks dat het bewakingscamera-systeem kapot is gemaakt door de daders, wil de politie iedereen verzekeren: er wordt goed onderzoek gedaan. Walker: “Ik moedig iedereen met informatie aan om zo snel mogelijk contact op te nemen.”

Parijs
Niet alleen in Manchester, maar ook in Parijs gingen antisemitische vandalen in de nacht van vrijdag op zaterdag hun gang. Het doelwit was een Joodse winkel die koosjere bagels bakt en verkoopt. Het etalageraam van de zaak Bagelstein werd beklad met ‘Juden!’. De gele graffiti verraste de volgende dag voorbijgangers en anderen. De verbijstering op Twitter was groot. Zowel de minister van Binnenlandse Zaken als de burgemeester van Parijs spraken hun afschuw uit. Ze veroordeelden de daad. Sommigen stellen dat de Gele Hesjes-beweging achter de bekladding zit, onder meer omdat het gaat om gele letters. Binnen de beweging zouden zich ook antisemieten ophouden die ‘de Joden’ de schuld geven van hun sociaal-economische problemen.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Nieuwe antisemitische incidenten in Manchester en Parijs