Dé online community van Joods Nederland. 10 Elul 5778 · 21 augustus 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Nieuwe president Iran wenst Joden goed nieuwjaar

Rouhani deed zijn wens via Twitter. 'Terwijl de zon hier in Iran onder gaat, wens ik alle Joden, de Iraanse in het bijzonder, een gezegend Rosj Hasjana', aldus de president op de berichtensite. De stap is opmerkelijk te noemen vanwege de anti-Israelische retoriek van het regime. De leus 'dood aan Israel' is dan ook veelvuldig te horen op bijeenkomsten van de regering.

Wel is het zo dat Joden in Iran officieel een aparte status hebben, waarin hun religie wordt gegarandeerd. Toch zijn de meeste Iraanse Joden door de jaren heen weggetrokken uit het land, omdat hun leefbaarheid sinds de komst van de Islamitsche republiek onder druk staat. Velen wonen tegenwoordig in Israel of in het westen. Het handjevol Iraanse Joden in Iran zelf zet zijn leven toch voort. De Tweet zou dus te maken kunnen hebben met het officiele beleid van het regime naar de Joden in eigen huis. 

Rouhani, geestelijke en politicus in één, werd voor de zomer gekozen als nieuwe president van Iran. Van de conservatieve kandidaten die goed waren gekeurd door de raad van de hoeders om aan de verkiezingen mee te mogen doen, was hij de minst conservatieve. Veel Iraniers stemden op hem in de hoop dat hij veranderingen kan bewerkstellingen. Vooralsnog is het de vraag of dit gaat gebeuren. Rouhani volgde Mahmoed Ahmedinejad op, die sinds 2005 regeerde en het in zijn tweede termijn aan de stok kreeg met opperste leider Ayatollah Ali Khamenei

 

  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X