NIK brengt nieuwe sidoer uit voor sjabbat en door de week

NIK

Het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) heeft haar nieuwe sidoer gepresenteerd. Het vierhonderd pagina’s tellende gebedenboek is te gebruiken op sjabbat en op doordeweekse dagen. Tegelijkertijd wordt een uitvoerige verantwoording gepubliceerd. Secretaris Ruben Vis schreef Chemdat Jamiem en Sjesjet Jamiem, de totstandkoming van een nieuw Nederlands gebedenboek voor sjabbat en door de week. Verder plaatst het NIK vanaf deze week iedere week een of meer hoofdstukken uit dit verklarende boek op zijn website.

Eén band, twee boeken
De band Tefillot bestaat uit Chemdat Jamiem, een gebedenboek voor de sjabbat en Sjesjet Jamiem, gebeden voor door de week. ‘De sidoer bestaat feitelijk uit twee delen, gescheiden door een blauw schutblad. Het eerste gedeelte, sidoer Chemdat Jamiem is het complete gebedenboek voor sjabbat. Het tweede gedeelte, sidoer Sjesjet Jamiem, is het gebedenboek voor door de week. De gebeden voor de sjabbat zijn duidelijk afgescheiden van de gebeden voor de andere dagen’, schrijft Vis, die de ordening en redactie van Sidoer Chemdat Jamiem / Sjesjet Jamiem verzorgde.

Correcte spelling
Sidoer Chemdat Jamiem / Sjesjet Jamiem heeft een duidelijk lettertype en nauwkeurige aanwijzingen in het Nederlands. Veel aandacht is besteed aan de correctheid van de spelling en aan het noteren van de in Nederland gebruikelijke gebedstraditie. Bijzonder is dat het boek instructies bevat over het Tora-lezen in sjoel en voor gebedsdiensten in een sjivve (rouwweek). Het boek kent noodgedwongen geen vertaling van de gebeden.

Verantwoording
Tegelijkertijd wordt er een uitvoerige verantwoording gepubliceerd. Dezelfde Vis schreef Chemdat Jamiem en Sjesjet Jamiem, de totstandkoming van een nieuw Nederlands gebedenboek voor sjabbat en door de week. Ook plaatst het NIK vanaf nu iedere week een of meerdere hoofdstukken uit dat boek op zijn site. ‘Het is niet alleen een inkijk in hoe dit gebedenboek tot stand is gekomen maar ook een zoektocht naar de oorsprong en ontwikkeling van de Nederlands-Asjkenazische gebedstraditie’, aldus Vis.

Virtuele boekpresentatie
Ook is er een online boekpresentatie met onder meer NIK-voorzitter Joop Elzas, rabbijn Shimon Evers en Daniëlle van Kalken, jeugdwerker van Tikwatenoe. Zij spreekt met kinderen die door de coronacrisis de viering van hun bar- of bat mitswa in het water zagen vallen en nu de eerste exemplaren krijgen van Chemdat Jamiem / Sjesjet Jamiem. Bekijk de virtuele boekpresentatie via deze link.

Categorie: | |

Home » Nieuws » Religie » NIK brengt nieuwe sidoer uit voor sjabbat en door de week