Noodsteun van VWS en vfonds aan herinneringscentra en oorlogsmusea
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) betalen nog eens twee miljoen euro herinneringscentra en oorlogsmusea die aangesloten zijn bij de Stichting Musea en Herinneringscentra ’40-’45 (SMH). Het gaat om een tegemoetkoming in de kosten die zijn ontstaan nadat de centra en musea dicht moesten in de beginfase van de coronacrisis – van 16 maart tot 1 juni. Die steun is hard nodig, stellen VWS en het vfonds, ‘want de gevolgen van de coronacrisis bedreigen het waardevolle werk van deze musea en herinneringscentra’.
Vitale functie
‘De oorlogsmusea en herinneringscentra van SMH hebben een vitale functie in onze samenleving. Zij zorgen ervoor dat verhalen en herinneringen over de verschrikkingen van de oorlog levend blijven, zodat ook toekomstige generaties er van doordrongen blijven dat zoiets nooit meer mag gebeuren. Het vfonds en ik zetten ons samen in om dit essentiële werk in stand te houden en de effecten van de coronacrisis daarop zoveel mogelijk te beperken’, aldus staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) van VWS. Hij is verantwoordelijk voor rechtsherstel en oorlogsslachtoffers.
Gevolgen coronamaatregelen
Zowel het ministerie van VWS als vfonds zijn benaderd door de SMH, het Platform WOII en de herinneringscentra. Ze uitten hun zorgen over de financiële gevolgen van de coronamaatregelen en vroegen om financiële steun. Het ministerie en het fonds delen die zorgen en besloten daarom ieder één miljoen euro ter beschikking te stellen aan de herinneringscentra en de andere oorlogsmusea van de SMH. Twee miljoen euro is een aardig bedrag. Hoe het geld verdeeld wordt, wordt besloten in overleg met de SMH.
Flink geïnvesteerd in infrastructuur
VWS en het vfonds hebben in de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in vernieuwingen, verbouwingen en openingen van een herinneringscentra en oorlogsmusea. Van de één miljoen euro van het vfonds gaat een deel ook naar andere musea en centra waarin al is geïnvesteerd. “De oorlogsmusea en herinneringscentra hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om hun collecties en programma’s te vernieuwen en op een eigentijdse manier te tonen,” zegt directeur en secretaris Lisette Mattaar van het vfonds. “Zij brengen een nieuwe generatie in contact met het verhaal van oorlog op een manier die hen aanspreekt. Het zou niet alleen ongelooflijk jammer zijn als de musea niet kunnen verdergaan op deze ingeslagen weg, maar ook een gemiste kans. We hopen dat zij met onze steun hun belangrijke werk kunnen blijven voortzetten zodat we jongeren kunnen blijven bereiken en raken.”
Over het vfonds
Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) doet steunt initiatieven en projecten die Nederland er aan herinneren hoe bijzonder vrede en vrijheid zijn, en hoe waardevol democratie. ‘Vrede koesteren is ook: de herinnering aan oorlog levend houden. Slachtoffers herdenken, maar ook oorlogsveteranen waarderen. Natuurlijk mogen bevrijding, vrede en vrijheid evenzeer gevierd worden. Daarbij hoort ook: erkenning uitspreken voor al die mensen in uniform die zich nog steeds inzetten voor het behoud van onze vreedzame samenleving’, aldus het vfonds, dat jaarlijks circa tweehonderd initiatieven en projecten steunt.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren