‘Newton-John was zich bewust van haar Joodse komaf’ – in memoriam

Flickr-G. Correll

Actrice, zangeres, zakenvrouw en activiste Olivia Newton-John is op 73-jarige leeftijd gestorven aan de gevolgen van borstkanker. De Brits-Australische ster van Joodse komaf leed sinds 1992 aan de ziekte, die telkens terug kwam. Ze kreeg in de jaren zeventig grote bekendheid als zangeres en straalde in de musicalfilm Grease (1978), maar in de jaren tachtig doofde haar carrière uit. Wel was Newton-John veel op de rode lopers van Hollywood en Londen te vinden. Op latere leeftijd werd ze door koningin Elizabeth II geridderd als dank voor haar strijd tegen borstkanker. Die ziekte werd haar dus fataal.

Joodse voorouders
Newton-John kwam op 26 september 1948 ter wereld in Cambridge. Ze was de dochter van Welshman Brinley Newton-John en Irene Helene. Haar Joodse grootvader van moederskant, de Duits-Joodse Nobelprijswinnaar en natuurkundige Max Born , vluchtte vlak voor de Tweede Wereldoorlog met zijn vrouw en kinderen vanuit nazi-Duitsland naar Groot-Brittannië om aan de Jodenvervolging te ontsnappen. Newton-Johns oma van moederkant was ook van vaderlijke Joodse komaf. Zelf deed de latere actrice niets met het Joodse geloof, maar wel was ze zich ervan bewust niet te hebben bestaan als haar opa de benen niet naar Groot-Brittannië had genomen.

Australië
Op zesjarige leeftijd emigreerde Newton-John met haar ouders, broer en zus naar Australië, waar haar vader in Melbourne aan de slag ging als professor Duits. In de voormalige Britse kroonkolonie groeide zij verder op. Al op jonge leeftijd hield ze zich bezig met zang en muziek. Newton-John brak in 1965 in Australië door In 1965 door deelname aan en winst van een talentenjacht in het televisieprogramma Sing, Sing, Sing , georganiseerd door het Australische jaren zestig-icoon Johnny O’Keefe. Op aanraden van haar moeder pakte ze het vliegtuig naar Groot-Brittannië – de prijs die ze had gewonnen – om haar horizon te verbreden.

Eurosong
Eenmaal in Londen nam Newton-John voor Decca Records haar eerste single op en in de jaren daarna was ze betrokken bij verschillende muziekproducties. In 1971 nam ze haar eerste soloalbum op, waarna ze meer bekendheid kreeg in het land. Ook in Amerika nam ze een plaat op en werkte ze aan meer bekendheid. Drie jaar later deed ze namens Groot-Brittannië mee aan het Eurovisie Songfestival in Luxemburg. Ze behaalde daar een vierde plaats. Vervolgens ging ze zich richten in country-muziek, waarmee ze succes oogstte. Tegelijkertijd belandde Newton-John in een rechtszaak tegen MCA Records, die ze uiteindelijk verloor.

Grease
Het hoogtepunt uit het leven van Newton-John kan de verfilming van de Broadway-musical Grease worden genoemd. Daarin stond ze naast John Travolta als Sandy in de hoofdrol. De film werd de kaskraker van 1978 en maakte van haar een superster. Vele tieners hadden een poster van Newton-John boven hun bed hangen en ook werd ze een stijlicoon. De liedjes uit de film werden op plaat en singles uitgebracht, met succes. Na Linda Ronstadt werd Newton-John werd de tweede vrouw die twee singles – ‘Hopelessly Devoted to You’ en ‘Summer Nights’ – tegelijkertijd in de Billboard top-5 had staan. Ook werd de genomineerd voor een Golden Globe in de categorie Beste Actrice.


Bergafwaarts
Na de gekte rond Grease nam de aandacht voor Newton-John langzaamaan af. Begin jaren tachtig scoorde ze nog wel hits en werden haar platen goed verkocht, maar daarna ging het bergafwaarts. Ze werd ingehaald door nieuwe supersterren zoals Madonna. In de filmwereld kwam het ook niet meer goed: een komedie met John Travolta flopte. Na een onderbreking van bijna drie jaar na de geboorte van haar dochter, in 1986, hervatte Newton-John haar carrière met het album The Rumor. Het album werd gepromoot met een tv-special, Olivia Down Under , en de eerste single werd geschreven en geproduceerd door Elton John . Zowel de single als het album mislukten, omdat de bijna veertigjarige Newton-John ‘oud’ leek ten opzichte van tienersterren als Debbie Gibson en Tiffany.

Activisme
Er volgden een aantal jaren van ploeteren en vlak voordat Newton-John opnieuw een comeback wilde maken, in 1992, werd bij haar borstkanker geconstateerd. Ze moest alle publiciteit voor een nieuw album, inclusief de toer, annuleren en toevalligerwijs overleed in dezelfde week haar vader. Newton-John herstelde en werd pleitbezorger voor borstkankeronderzoek en andere gezondheidsproblemen. Ze was productwoordvoerder voor de Liv-Kit, een product voor zelfonderzoek in de borsten. Ze was ook mede-eigenaar van de Gaia Retreat and Spa, in het Australische Byron Bay. Wel bleef ze muziek opnemen, maar grote verkoopsuccessen bleven uit. Wel trad ze nog vaak op en trok ze volle zalen. Ook was ze veel op rode lopers van premieres in Hollywood, Broadway en Londen te zien.

Laatste halte
In 2010 werd Newton-John door de Britse koningin Elizabeth II geridderd voor haar verdiensten inzake ‘liefdadigheid’, ‘kankeronderzoek’ en ‘amusement’. De borstkanker kwam tot twee keer toe terug: in mei 2017 werd bekend dat de kanker was uitgezaaid naar haar onderrug. Ze hield er algauw zware rugpijnen aan over. Newton-John had veel pijn van uitgezaaide botlaesies en sprak openlijk gesproken over het gebruik van cannabis-olie om haar pijn te verzachten. Ze was een pleitbezorger voor het gebruik van medicinale cannabis. Haar dochter Chloe bezit een cannabis-boerderij in Oregon. Op 8 augustus stierf Newton-John aan de gevolgen van haar ziekte.

Lees ook:
Tel Aviv kijkt uit naar Elton John

Sir Elton John komt in mei 2016 naar aller waarschijnlijkheid voor de vierde keer naar Israël voor een concert in het Yarkon Park in Tel Aviv. Eén van Israël’s grootste concert promotors, Shuki Weis, is in gesprek om de deal met het management van de zanger rond te krijgen. De Britse superster, 68, verscheen voor het eerst op Jom Haätsmaoet (onafhankelijkheidsdag) 1979 in Israël. De opbrengst van die tour ging toen naar een goed doel. 


Categorie: | | |

Home » Nieuws » ‘Newton-John was zich bewust van haar Joodse komaf’ – in memoriam