Onderzoek: BBC zwaar bevooroordeeld tegen Israël
Uit een vernietigend rapport blijkt dat de BBC tijdens het hoogtepunt van de oorlog tussen Israël en Hamas meer dan vijftienhonderd keer haar eigen redactionele richtlijnen heeft overtreden. De onderzoekers bestudeerden vier maanden aan uitzendingen van de Britse publieke omroep op televisie, radio en online, maar ook in podcasts en op sociale media.
Uit het onderzoek, dat werd geleid door de Britse advocaat Trevor Asserson, bleek ook dat Israël ruim veertien keer vaker met ‘genocide’ in verband werd gebracht dan Hamas in de BBC-berichtgeving over het conflict. Volgens ex-BBC-directeur Danny Cohen is er momenteel sprake van ‘een institutionele crisis’ bij de omroep. Het lijkt erop dat de BBC-top zich vooral richtte op reputatiebeheer in plaats van transparantie naar de Britse belastingbetaler over tekortkomingen in de berichtgeving.
Arrogantie
Eerder was er al gevraagd naar een onafhankelijk onderzoek naar de BBC inzake de oorlog tussen Israël en Hamas. De Joodse organisaties Campaign Against Antisemitism en de National Jewish Assembly zetten die oproep kracht bij. Tegelijkertijd was er Lord Austin, een voormalige Labour-minister, die de BBC beschuldigde van ‘hooghartige arrogantie’, omdat de omroepleiding voortdurend vragen over onpartijdigheid afwees. Na veel debat kwam er een onderzoek.
Groot team
Dat werd uitgevoerd door Asserson, die een breed en uitgebreid rapport schreef dat nu is uitgekomen. Met een team van veertig mensen – twintig juristen en twintig data-analisten – bekeek hij de BBC-berichtgeving in de eerste vier maanden na 7 oktober 2023, de dag waarop Hamas een bloedbad aanrichtte in het zuiden van Israël, waarbij twaalfhonderd mensen werden afgeslacht en nog eens 251 anderen werden ontvoerd naar Gaza.
AI
Ook werd kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt om negen miljoen woorden in BBC-uitzendingen te analyseren. Onderzoekers identificeerden in totaal 1.553 overtredingen van de redactionele richtlijnen van de BBC, waaronder onpartijdigheid, nauwkeurigheid, redactionele waarden en het algemeen belang. Uit het rapport: ‘De bevindingen onthullen een zeer verontrustend patroon van vooringenomenheid en meervoudige schendingen door de BBC van haar eigen redactionele richtlijnen inzake onpartijdigheid, eerlijkheid en het vaststellen van de waarheid’.
Omstreden werkwijze
Herhaaldelijk bagatelliseerde de BBC het terrorisme van Hamas, terwijl Israël werd afgeschilderd als een militaristische en agressieve natie. En bepaalde verslaggevers die de BBC inschakelde bleken eerder al hun sympathie te hebben getoond voor Hamas. Ook hebben die de terreurdaden van Hamas toegejuicht. BBC Arabic-medewerker Mayssaa Abdul Khalek zou hebben opgeroepen tot de dood aan Israël en een andere BBC-journalist schreef op X: ‘Hitler, sta op, er zijn een paar mensen die verbrand moeten worden’.
Bagatelliseren
Daarnaast zijn er de Libanese BBC-verslaggeefster Marie-Jose Al Azzi, die Israël in een – later verwijderd – bericht omschreef als ‘een terroristische apartheidsstaat’. Buitenlandredacteur Jeremy Bowen zou de terreur van Hamas hebben goedgepraat en Israël hebben vergelijken met Poetins Rusland. Ook Lyse Doucet, de belangrijkste internationale correspondent van de BBC, zou de de aanslagen van 7 oktober op Israël te hebben gebagatelliseerd.
Disbalans
Het rapport geeft aan dat Israël vier keer vaker met oorlogsmisdaden werd geassocieerd dan Hamas (127 tegenover dertig), veertien keer vaker met genocide (283 tegenover negentien) en zes keer vaker met schendingen van het internationaal recht (167 tegenover 27). Het rapport concludeert ook dat Hamas slechts 409 van de 12.459 keer (3,2 procent) in de eerste vier oorlogsmaanden werd omschreven als een ‘verboden’, ‘aangewezen’ of ‘erkende’ terroristische organisatie.
Labour afwezig
Vlak na het verschijnen van het rapport, op zaterdag en daarna, uitten Conservatieve parlementariërs hun kritiek op de BBC. Ook spraken ze hun zorgen uit over de onafhankelijkheid van de openbare omroep. Conservatieve en Joodse organisaties sloten zich daar bij aan, evenals de oud-Labour-minister Lord Austin, die inmiddels als onafhankelijke in het lagerhuis zit. De Labour-regering heeft nog niet gereageerd op de uitkomst van het kritische rapport.
Pro-Bono
Trevor Asserson, een Britse advocaat die nu het grootste internationale advocatenkantoor van Israël leidt, Asserson Law Offices, is al jarenlang een fervent campagnevoerder tegen vooringenomenheid van de BBC. Hij richt nu een nieuwe organisatie op: Campaign for Media Standards. DCie gaat vooroordelen in de Britse media onder de loep nemen. Asserson en zijn mensen verrichtten het onderzoek pro-bono, maar kregen wel financiële steun van een Israëlische zakenman.
In twijfel
Een BBC-woordvoerder trekt de werkwijze van het onderzoek in twijfel. “We hebben serieuze vragen over de methodologie van dit rapport, met name de zware afhankelijkheid van AI om onpartijdigheid te analyseren, en de interpretatie van de redactionele richtlijnen van de BBC,” zegt hij. “We denken niet dat de berichtgeving alleen kan worden beoordeeld door het tellen van specifieke woorden los van de context.”
Goed bestuderen
De BBC vindt dat ‘de juiste onpartijdigheid’ moet worden bereikt in plaats van de ‘balans van sympathie’ die in het rapport wordt voorgesteld. “We geloven dat onze deskundige en toegewijde correspondenten dit bereiken, ondanks de zeer complexe, uitdagende en polariserende aard van het conflict. We zullen het rapport echter zorgvuldig bestuderen en direct aan de auteurs reageren zodra we de tijd hebben gehad om het in detail te bestuderen.”
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren