‘Ons benefietconcert voor Sloptersteine in Maastricht wordt zeker geen fiasco’

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Boutylkov (51) kwam 22 jaar geleden als Joodse vluchteling uit de Sovjetunie naar Nederland, waar hij zich vlakbij Maastricht vestigde. Hij is actief in Joods Limburg en is betrokken bij verschillende projecten. Boutylkov is voorzitter van de Stichting ter bevordering van het Joods Cultureel Erfgoed, secretaris van de Joodse gemeente Limburg en vrijwilliger voor Jonet. Samen met Fred Grunfeld en Raymond Glaser zet hij zich de laatste jaren actief in voor de komst van Stolpersteine naar Maastricht, waarvoor hij aankomende woensdag een benefietconcert in het Theater aan ‘t Vrijthof organiseert. Circa tweehonderd kaartjes zijn al verkocht.

Hoe kwam het project met de Stolpersteine op je pad?

“Ongeveer tien jaar geleden was ik in Berlijn. Daar kwam ik de Stolpersteine, ook wel struikelsteentjes genaamd, tegen. Ze liggen op plekken waar ooit Joden woonden en vormen een tastbare herinnering aan mensen die weggevoerd en vermoord zijn. Door op die plekken stenen met hun namen in de grond te metselen, worden deze doden voor altijd herinnerd. Het leek me een goed idee om in Maastricht ook struikelstenen neer te leggen. Later in Limburg ontmoette ik professor Grunfeld die aan de Universiteit Maastricht werkt. Toen hij naar de stad verhuisde, kwam hij in het huis te wonen waar voor de oorlog een Joods gezin had gewoond die gedeporteerd is en nooit meer is teruggekomen. Met Raymond Glaser, voor zijn pension een medewerker van JMW, zijn we toen aan het project Struikelsteentjes Maastricht begonnen.”

Hoe verliep het project vanaf het begin?

“Eerst hebben we een aanvraag bij de gemeente Maastricht ingediend om Joodse slachtoffers van het nazi-regime te herdenken. Daarna breidden we het project uit om niet alleen Joden, maar ook Sinti, Roma, verzetstrijders en homo’s te eren. In totaal gaat het om ongeveer 350 mensen. In het begin verliep de aanvraag moeizaam. De gemeenteambtenaren hadden verschillende redenen om aan ons project te twijfelen. De mensen zouden over de stenen vallen en hun benen breken, zo werd er tegen ons gezegd. Schoenen zouden ook kapot gaan. Na lang volhouden lukte het toch om een vergunning voor dit project te krijgen. In juni vorig jaar hebben we de eerste 22 steentjes gelegd, voor een groot deel met de financiële ondersteuning van het buurtplatform van een van de Maastrichtse wijken; het Kommelkwartier.”

Maar 22 stenen?

“Ja, dit was een begin! Het zal nog een aantal jaren duren voordat alle geplande steentjes zijn gelegd. Voor de verdere financiering van het project organiseren we woensdag een benefietconcert in het Theater aan ‘t Vrijthof. Joodse Top-musici komen belangeloos spelen, en de zaal is kosteloos beschikbaar gesteld door gemeente Maastricht en het Theater aan ‘t Vrijthof. Prachtig, maar nog niet voldoende om meer dan driehonderd steentjes te financieren. Immers, één steen kost 120 euro. Het personeel van het theater is ook niet gratis, een deel van de opbrengst gaat naar de personeelskosten.”

Hoe lang ben je al bezig met de organisatie van dit concert?

“Ik ben er een half jaar geleden aan begonnen. De Joodse violist Gil Sharon heeft direct ja gezegd. Wel moest hij collega-musici vinden die aan deze avond konden en wilden meedoen. We kregen de grote zaal van het beste Maastrichtste podium. Niet alle kaartjes zijn uitverkocht maar het resultaat is zeer indrukwekkend. Van de negenhonderd tickets zijn er al tweehonderd verkocht.”

Dat lijkt weinig. Wordt dit concert geen fiasco?

“Het wordt zeker geen fiasco. Dit wordt een prachtige avond met mooi muziek waaraan veel mensen veel plezier zullen beleven. Door middel van dit concert komen we verder met ons project. Dankzij deze avond kunnen we een deel van de steentjes financieren en het project nog bekender maken in de stad Maastricht. We zien nu al dat er meer animo is voor het adopteren van de steentjes. Dankzij aandacht in de krant De Limburger hebben mensen ons gebeld die stenen willen adopteren of bekostigen. Dat doen mensen ook via onze website. Daar zijn we ook erg blij mee. Dit concert geeft dus een goede aanzet voor het vervolmaken van het project. Maar het kan nog even duren voordat alle stenen echt gelegd zijn.”

Welke artiesten kunnen we verwachten?

“We hebben Gil Sharon, artistiek leider van het beroemde AMATI ensemble; pianiste Sofia Shapiro, altviolist Ron Ephrat en Sietse-Jan Weijenberg op cello. Verder doet een Maastrichtste klezmergroep La Rosa/Maastricht mee en het Sinti- en Roma-ensemble Romanian Gypsy Society. Al met al wordt het een mooie avond. En natuurlijk opent burgemeester Onno Hoes het concert.”

Is het niet vreemd dat burgemeester Hoes wel komt spreken tijdens het concert, maar dat de gemeenteraad geen financiele steun geeft voor het leggen van deze steentjes?

“Nou, we hebben nog een aanvraag liggen bij de gemeenteraad voor financiële steun. Daar wachten we momenteel nog op. Het feit dat de burgemeester tijdens het concert spreekt, is een begin. Andere raadsleden zijn positief over ons project en daarom hopen we dat de raad ons gaat steunen. We rekenen echter ook op particuliere steun uit de stad. We hopen dat niet alleen de nabestaanden voor de nagedachtenis van de slachtoffers zorgen, maar dat de hele Maastrichtse samenleving hiervoor gaat staan. Hoe dan ook wordt het woensdag een mooie avond” [KR].

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Ons benefietconcert voor Sloptersteine in Maastricht wordt zeker geen fiasco’