Dé online community van Joods Nederland. 11 Heshvan 5779 · 20 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Oostenrijkse burgemeester weg om antisemitische opmerkingen

Het gaat om burgemeester Karl Simlinger (ÖVP), die vorige week binnenskamers stelde dat journalisten net zoals de Joden moeten worden opgehangen. Ook stelde hij dat asielzoekers 'net als poep' zijn. Een gemeenteraadslid maakte de opmerkingen publiekelijk, waardoor de burgemeester door het stof moest.

Vrijdag zei Simlinger dat zijn uitlatingen 'in grote mate afwijken van mijn overtuigingen en mijn persoonlijke visie'. Verder gaf hij hier geen inhoudelijke uitleg over. Vermoedelijk verwees hij naar de beschuldigingen van het raadslid dat hij asielzoekers had vergeleken met uitwerpselen en dat volgens hem journalisten moeten worden opgehangen, 'net zoals de Joden'. Simlinger zou zijn uitspraken hebben gedaan in een debat over de bouw van een asielzoekerscentrum in de gemeente.

In Oostenrijk zijn uitlatingen zoals die van de burgemeester een misdaad. Een antiracistische organisatie heeft al gezegd een aanklacht tegen Simlinger te hebben ingediend. Inmiddels heeft Simlinger zijn ontslag ingediend. Hij wordt opgevolgd door een tijdelijke waarnemer. Het dorp Gföhl, dat ongeveer zeventig kilometer ten noordwesten van Wenen ligt, lijkt vooralsnog niet wakker te liggen van de affaire.  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X