‘Open brief aan de Nederlandse jeugd: ontdek iets in jezelf’ – rabbijn Shmuel Katz

FB

‘Je krijgt niet dagelijks een brief van een rabbijn. De afgelopen week heeft mij ingegeven dit toch te doen. Heel veel onder jullie hebben ondanks je natuurlijke tegenzin de nieuwe coronaregels opgevolgd. Geweldig, hiervoor mijn complimenten. Maar voor een aantal onder jullie was dit teveel. Je voelde je teveel in je vrijheid beperkt of je had zin om de boel op stelten te zetten. De verschrikkelijke en onacceptabele gevolgen daarvan hebben we allemaal in de media gezien. Ik hoop dat er onder jullie inmiddels ook een aantal spijtoptanten zijn.

Maar waarom eigenlijk deze brief. Dat is omdat ik vorige week geïnspireerd ben door een leeftijdsgenoot van jullie in Amerika: Amanda Gorman. Zij groeide op in een gezin met een alleenstaande moeder. Op school leerde ze moeilijk. Ze had een spraakprobleem. Maar diep in haar had ze een gevoel voor taal en een talent voor communicatie. Op een gegeven moment heeft ze haar persoonlijke en sociale achterstand opzij gezet en is ze gegaan voor de persoon die ze kon zijn.

Als ze dat niet had gedaan was Amanda misschien aan de drugs gegaan, was ze mogelijkerwijs in de gevangenis terecht gekomen door een misdrijf of was ze op 6 januari een van de mensen geweest die het Capitool in Washington binnenstormden. Zij besefte dat die weg haar geen toekomst bood en Amerika geen toekomst bood. Hard werken en zichzelf ontwikkelen hebben haar op 20 januari een plek gegeven in de schijnwerpers van de gehele wereld. Zij mocht een prachtig gedicht voordragen bij de installatie van Joe Biden als de nieuwe Amerikaanse president.

Ook hier in Nederland zijn er tientallen zo niet honderden Amanda Gormans. Allemaal jongeren die diep in zich talenten en vaardigheden hebben waarvan ze zich niet bewust zijn. Soms ontdekken jongeren die mogelijkheden ook niet. Maar één ding is zeker. Deze week zijn er heel veel jongeren en misschien niet zo jongeren geweest die de wegen en straten achterlieten met stenen, glas en smeulende fietsen. Geloof me, die rotzooi zal weer worden opgeruimd. Maar wat niet meer kan worden opgeruimd is de hindernis op weg naar het zelf. De hindernis die Amanda Gorman juist wel heeft weten te nemen en te overwinnen. Daarvoor hebben de gebeurtenissen hier in Nederland van deze week te diep ingegrepen in het eigen zelf. En dan denk ik nog niet eens aan degenen die nu een rechtszaak afwachten of een enorme schadeclaim tegemoet zien, of aan de diepe wonden die zijn aangebracht in families en aan  relaties, die dit allemaal moeten verwerken.

De boodschap van Amanda Gorman is overal te bekijken en te beluisteren (zie hieronder). Het is een boodschap vol van moed en van hoop. Het is een boodschap voor Amerika, voor Nederland, voor ons allemaal. Doe mij een plezier en chat 5 minuten minder en kijk naar haar boodschap. Misschien ontdek ook jij iets in jezelf wat er altijd was maar waarvan je het bestaan nog niet wist.’

Shmuel Katz is rabbijn bij de Joodse Gemeente Amsterdam


Lees ook:
Rabbijnen komen op NPO met vast ‘tv-vragenuurtje’
Nederlandse rabbijnen komen volgend tv-seizoen met een programma waarin mensen hen vragen kunnen stellen over uitdagingen in hun levens en dagelijkse besognes. De tv-show met de werktitel ‘Vraag het een rabbijn’ zal uitgezonden worden via de Joodse programmering van de Evangelische Omroep (EO). In het panel zitten de rabbijnen Joram Rookmaker (LJG Amsterdam), Marianne van Praag (LJG Den Haag), Shmuel Katz (NIK) en David Gaillard (NIK en legerrabbijn bij Defensie).

Categorie: |

Home » Nieuws » ‘Open brief aan de Nederlandse jeugd: ontdek iets in jezelf’ – rabbijn Shmuel Katz