Ophef rond Ongehoord Nederland om mogelijk podium Holocaust-ontkenners

Youtube

Rond Ongehoord Nederland, de omroep in oprichting die gesteund wordt de PVV en FvD, is ophef ontstaan na uitspraken van initiatiefnemer Haye van der Heyden. De acteur en regisseur sluit niet uit dat Holocaust-ontkenners straks een podium krijgen bij de Alt-right-omroep. De omroep, die nu al 42.000 aspirant-leden telt, zegt dat veel mensen en meningen bij andere omroepen niet gehoord worden. Volgens de initiatiefnemers moet er meer ruimte zijn voor het andere geluid. Mogelijk hoort Holocaust-ontkenning daarbij, aldus Van der Heyden.

De uitspraken
“Er zijn twee onderwerpen waar we niet uitkomen. Dat is Holocaust-ontkenning en pedofilie. Dat zijn twee onderwerpen waarvan je zegt: als die mensen zich ongehoord voelen, moet je die dan een podium geven?” zei Van der Heyden in het Radio 1-programma De Perstribune. “En dan is jouw mening?” vroeg de presentatrice. “Van wel,” antwoordde de initiatiefnemer. “Je moet de Holocaust-ontkenners een podium geven?” vroeg de presentator door. “Ja, dat vind ik wel ja. Ik vind in wezen dat alle ongehoorden iets mogen zeggen,” aldus Van der Heyden.

Twitterstorm
Deze uitspraak ontketende op Twitter een storm aan afkeurende reacties. ‘2 weken weg en krijg de indruk dat Nederland helemaal gek is geworden. Dat @NPORadio1 zendruimte biedt aan dergelijke onzin!?!? #Holocaustontkenning is strafbaar in #Nederland. #Pedofilie overigens ook. En meneer is ook te zien bij Sinterklaasjournaal!?!’ twitterde CIDI-directeur Hanna Luden. ‘Holocaust ontkenners en pedofielen kunnen contact opnemen met #ongehoord u komt gegarandeerd op tv.’ schreef Dr. Marina uit Rotterdam. Hiernaast regende het tweets die de uitspraak van Van der Heyden afkeuren.

Toch geen podium
Inmiddels heeft de acteur zijn uitlatingen rechtgezet. ‘Er is niets gruwelijkers geweest dan de Holocaust. En het is bewezen dat die heeft plaats gevonden. Kwade tongen willen beweren dat ik dat niet zou vinden. Omdat ik voor vrije meningsuiting ben. Laat maar komen, die ontkenners, ik zal ze villen, met huid en haar’, aldus Van der Heyden op Twitter, die zegt geen complotdenker te zijn. Holocaustontkenners vallen echter wel onder de complotdenkers, aldus critici. Medeoprichter Joost Niemöller noemde Holocaustontkenner David Irving in 2016 nog ‘de beste historicus over de Tweede Wereldoorlog’. Nu stelt Van der Heyde dat de omroep ‘geen podium wil bieden’ aan ontkenners van de Sjoa.

WNL en Powned niet goed genoeg
Vorige week kondigde Van der Heyden met journalisten Niemöller en Arnold Karskens de oprichting van de omroep Ongehoord Nederland aan. Ook oud-VVD-Tweede Kamerlid Ybeltje Berckmoes was van de partij. Volgens hen is die nodig omdat veel geluiden op de publieke omroep niet gehoord worden. Volgens Karskens in NRC hebben de initiatiefnemers ‘een morele verantwoordelijkheid om de kritiek die in Nederland leeft op verantwoorde wijze te kanaliseren’. Volgens hem zijn de rechtse omroepen Powned en WNL niet goed genoeg. “Powned maakt vooral leuke filmpjes. WNL is iets beter, maar nauwelijks EU-kritisch,” zei hij tegen de krant.

Steun van rechts-nationalisten
Ongehoord Nederland krijgt vanuit Den Haag volwaardige steun van PVV-leider Geert Wilders en FvD-voorman Thierry Baudet. Beide rechts-nationalistische partijen zeggen dat de huidige omroepen aan foutieve berichtgeving doen en een verkeerde insteek kiezen. Ze zijn blij met de omroep in oprichting, die in een week ruim 42.000 aspirant-leden heeft verzameld. Het benodigde aantal aspirant-leden staat op 50.000 om officieel aspirant-omroep te worden. Vervolgens moet het Commissariaat van de Media nog beoordelen of de nieuwe omroep een voorgenomen media-aanbod heeft dat een vernieuwende bijdrage levert aan de publieke omroep.

Categorie:

Home » Nieuws » Ophef rond Ongehoord Nederland om mogelijk podium Holocaust-ontkenners