Oprichter Leo Smit Stichting krijgt Amsterdamse prijs
Eleonore Pameijer de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen voor haar grote inzet voor de muziek. Ze heeft zich jarenlang met groot enthousiasme ingezet om Joodse componisten die in de Tweede Wereldoorlog verboden waren of vermoord zijn, een podium te geven. Pameijer kreeg de Amsterdamse prijs uit handen van burgemeester Femke Halsema (GroenLinks).
Pameijer is de oprichter en artistiek leider van de Leo Smit Stichting, die zich sinds 1996 inzet voor muziek die in de Tweede Wereldoorlog verboden was. Ook doet de stichting onderzoek naar vervolgde en bijna-vergeten componisten en hun composities. In de afgelopen veertig jaar wedijverde de dwarsfluitiste voor aandacht voor vervolgde en vermoorde Joodse componisten.
Niet vergeten
Veel van deze Joodse componisten waren inwoners van Amsterdam. Pameijer traceerde hun nazaten, dook in persoonlijke archieven, herstelde composities en bracht die onder de aandacht van het publiek. Hiermee voorkwam ze dat ongeveer veertig componisten, waaronder Leo Smit, Sim Gokkes, Daniël Belinfante en Dick Kattenburg zouden worden vergeten.
Wereldwijd
De Leo Smit Stichting vertelt de verhalen van vergeten componisten, ontsluit hun bladmuziek en maakt ze toegankelijk voor muzikanten wereldwijd. Naast onderzoek naar vergeten en vervolgde componisten, organiseert de stichting de Uilenburger Concerten in de Uilenburger Synagoge. Ook treden muzikanten elders in de stad en het land op om de stukken van de vervolgde en vermoorde componisten levend te houden.
Over de prijs
De Frans Banninck Cocqpenning wordt toegekend aan mensen die zich meer dan twaalf jaar zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam. ‘Het betreft personen die uit hoofde van hun (betaalde) functie in allerlei comités, verenigingen of stichtingen zitting hebben gehad. Waardoor zij veel voor Amsterdam hebben gedaan en betekend op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied. De uitstraling is landelijk of internationaal’, aldus de gemeente Amsterdam.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren