Orthodoxen in Brussel om dienstplicht Israël

Beeld: Middendelfland
Beeld: Middendelfland

De betogers kwamen gisteren naar het Schumann-gebouw van de Europese Unie in Brussel. Met hun actie wilden ze internationale druk uitvoeren op Israël. De Israëlische regering maakt momenteel een wet die ervoor moet zorgen dat ook orthodoxe Joden het leger in moeten als ze achttien jaar zijn. Tot nu toe gold voor hen een uitzonderingspositie, maar de huidige coalitieregering, die uit seculiere partijen bestaat, wil daar van af. 

De actievoerders kwamen uit heel Europa en Amerika en wilden het verschil benadrukken tussen het Jodendom en het Zionisme. “Joden wonen overal en hebben hun eigen bepalingen, terwijl het Zionisme gelinkt is aan een land, een cultuur en een taal”, steltde rabbijn Yaakov Shapiro uit New York. Volgens hem worden Joodse jongeren met andere overtuigingen de mond gesnoerd door het Israëlische leger en wordt hen wijsgemaakt dat ze een goede Jood zijn als ze in het leger gaan. “Wij zijn pacifisten, terwijl zionisten militanten zijn en het leger een indoctrinatiekamp is”.

Met de grote bijeenkomst wil een deel van de Europese Joodse gemeenschap tonen dat het oneens is met de aankomende bepaling. De betrokken leiders vragen orthodoxe Joodse gemeenschappen wereldwijd om er alles aan te doen om de wet op een vreedzame manier te annuleren. “We zijn één grote familie en maken ons zorgen over onze broeders in Israël”, aldus de actievoerders.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Orthodoxen in Brussel om dienstplicht Israël