Oud-balletdanser Frank Polak (75) overleden

Polak
FB

Frank Polak, oud-balletdanser van Joodse komaf, is afgelopen weekend op 75-jarige leeftijd overleden. Hij stierf na een kort ziekbed aan de gevolgen van darmkanker. Polak was jarenlang actief in de Nederlandse en internationale danswereld. Hij schreef tevens een boek over zijn Joodse familiegeschiedenis en stond bekend als een sociaal zeer betrokken persoon. Daarnaast was hij als bestuurder actief bij verschillende culturele instanties. Ook was Polak bewegingstherapeut voor het Centrum ’40-’45 in Oegstgeest en was hij twee jaar als vrijwilliger bezig voor Jonet.nl. Hij laat zijn echtgenoot en vele familieleden achter, en wordt zaterdag 26 januari begraven in Amsterdam.

Stomerij
Polak werd in het oorlogsjaar 1943 geboren uit een Joodse vader en niet-Joodse moeder. Ze woonden in Amsterdam aan de Nieuwe Herengracht. Hoewel zijn vader goed voor hem zorgde, overleefde die de oorlog niet. De kleine Polak werd zodoende opgevoed door zijn moeder en haar latere partner, zijn stiefvader. De jongen dacht altijd dat deze meneer zijn echte vader was totdat hij op tienjarige leeftijd ontdekte een andere, ‘echte’, vader te hebben van Joodse komaf. Dit kwam door een ongelukkige opmerking van een medewerker van de stomerij waar hij het gestoomde pak van zijn stiefvader kwam ophalen. Sindsdien is Polak altijd geinteresseerd geweest in zijn Joodse familieachtergrond en het Jodendom. Hij volgde er speciaal een opleiding aan de Schrijversacademie voor. Later, in 2017, publiceerde hij een boek over zijn familieverleden met de titel ‘Wie trouwt er nou met een Jood?! het verhaal van mijn ouders’. Het boekwerk werd goed ontvangen en vertelt Polaks het familieverhaal.

Ballet en dans
In de jaren vijftig bracht de jonge Polak zijn zusje wekelijks naar balletles. In de balletschool was hij meteen verkocht: hij wilde het dansvak in. Na de middelbare school volgde hij de Scapino Dansacademie en was hij actief bij het Amsterdams ballet. In 1960 begon Polak te dansen bij het Scapino Ballet, waar hij in verschillende voorstellingen te zien was. Ook maakte hij een uitstap naar Het Nederlands Danstheater om vervolgens terug te keren naar het Scapino Ballet. Polak was tevens fotomodel voor Peugeot en ging met brommers op de foto. In 1968 was hij een van de oprichters van het Tilburgs Danscentrum. In deze jaren huisde het danscentrum in een statige villa, waar vele talenten en enthousiastelingen naartoe kwamen. Een jaar later werd Polak hoofd van de dansafdeling van de Tilburgse Muziekschool en in 1976 leerde hij zijn levenspartner Mathieu Schmets kennen. Twee jaar later keerde hij terug naar Amsterdam en gingen de twee samenwonen nabij het Museumplein. Ook was Polak een van de oprichters van het Trockadero Ballet, een gezelschap voor oudere dansers.

Bewegingstherapie
Tijdens zijn latere professionele jaren liet Polak zich omscholen tot bewegingstherapeut, onder meer omdat hij het professionele dansen moest laten wegens ouderdom. Later werkte hij voor het Centrum ’40-’45 in Oegstgeest, dat er is voor mensen die psychische problemen hebben overhouden aan de Sjoa. Verder was hij als bewegingstherapeut actief in Alkmaar en was hij als bestuurder betrokken bij diverse culturele instanties. Ook was hij circa twee jaar actief als vrijwilliger voor Jonet.nl, waarvoor hij contact onderhield met een aantal Joodse organisaties. Dankzij de inzet van Polak raakte Jonet.nl in haar beginjaren bij deze instanties bekend. Polak was eveneens een actief lid van de Stichting Nederlandse Oorlogskinderen (JOK). Hij bleef altijd actief in de culturele wereld en was een fanatiek bezoeker van voorstellingen. Daarnaast was hij onder andere jarenlang bevriend met de acteurs Albert Mol en Willem Nijholt.

Darmkanker
Ongeveer tien jaar geleden ging Polak met pensioen. Sindsdien genoten hij en levenspartner Mathieu, met wie hij sinds het voorjaar van 2001 getrouwd was, samen van een goede oude dag. De twee reisden graag en genoten van hun veelzijdige (culturele) leven. Deze gouden jaren hebben helaas niet lang mogen duren. Bij Polak werd ongeveer 1,5 jaar geleden darmkanker geconstateerd. Na een behandeling leek de ziekte onder controle te zijn, maar eind 2018 kwam deze genadeloos terug. Polak overleed op 20 januari na een kort ziekbed en is 75 jaar oud geworden. Hij wordt zaterdag 26 januari begraven op begraafplaats de Nieuwe Ooster in Amsterdam, om 14.15 uur. De redactie en het bestuur van Jonet.nl wensen echtgenoot Mathieu Schmets, en alle andere nabestaanden, veel sterkte met het grote verlies.

Categorie: |

Home » Nieuws » Oud-balletdanser Frank Polak (75) overleden