Joodse wereld: onrust over en solidariteit met Israël

Vernieling kosjer restaurant Londen, 2023 (Twitter, X)

De oorlog tussen Hamas en Israël laat de wereld buiten Nederland en Vlaanderen niet onberoerd. Veel landen en overheden tonen solidariteit met Israël. Hetzelfde geldt voor Joodse gemeenschappen, die ook waakzaam zijn. Tegelijkertijd zijn op veel plaatsen anti-Israël-demonstraties aan de gang. Her en der is er al sprake van geweld tegen Joden, waaronder een kosjere eetzaak in Londen die is aangevallen. Een overzicht.

Kosjer restaurant

Net als dat er in Rotterdam en Brussel pro-Palestijnse demonstraties waren door voornamelijk mensen met een islamitische achtergrond, is dat in Londen en andere Britse steden niet veel anders. Ook daar gaan deze mensen met Palestijnse vlaggen de straat op de inval van Hamas in Israël ‘te vieren’. In Londen was dit zondag het geval, evenals in de badplaats Brighton. Daar riep een Arabische vrouw dat de aanval op Israël ‘inspiring’, ‘beautiful’ en een ‘success’ is. In de Londense wijk Golders Green, waar relatief veel Joden wonen, is al een kosjer restaurant aangevallen.

Brighton, 8 oktober 2023

Labour

De Conservatieve premier Rishi Sunak sprak namens Groot-Brittannië zijn steun aan Israël uit en liet zijn ambtswoning en kantoor, Downing 10, verlichten in de kleuren van de Israëlische vlag. Alle ogen zijn echter gericht op Labour. De oppositiepartij heeft een naar verleden met antisemitisme en anti-Israël-sentimenten binnen de gelederen. Op een bijeenkomst van de harde linkse vleugel werd op zondag Hamas toegejuicht. De Labour-top heeft zich echter al achter Israël geschaard en het geweld van Hamas veroordeeld.

Frankrijk

In Frankrijk zetten de Joden zich schrap. Zij vrezen voor aanslagen en geweld tegenover hen en hun instellingen. Het land heeft een gewelddadig verleden met moslimterroristen die Joodse doelen aanvielen, waaronder een school in Toulouse en een kosjere supermarkt in Parijs. De autoriteiten hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen bij Joodse instellingen. Soms zijn zelfs straten afgezet. De minister van Binnenlandse Zaken heeft de prefecten en wetshandhavers zaterdag opgedragen om ‘onmiddellijk de waakzaamheid, veiligheid en bescherming van locaties van de Joodse gemeenschap in Frankrijk te versterken’.

Gespannen situatie

Bij de aanvallen in Israël is een Franse burger door door Hamas-terroristen gedood. De Franse Joodse gemeenschap heeft al een oproep doen uitgaan aan de regering: die alles wat mogelijk is om deze oorlog niet naar Frankrijk te laten komen. De Joden, die slechts één procent van de Franse bevolking uitmaken, hebben jaarlijks met circa zestig procent van anti-religieus geweld te maken, zo meldt Le Figaro. In Franse steden zijn al tegenstanders van Israël de straat op gegaan en zijn antisemitische leuzen gescandeerd. De situatie is gespannen, maar nog niet grimmig.

Guur in Berlijn

Hoewel de Brandenburger Tor in Berlijn op zaterdagavond werd verlicht in de kleuren van de Israëlische vlag, kwamen elders in de stad Arabieren bijeen om de ‘successen van Hamas te vieren’. In het Engels scandeerden ze: “Free, free Palestine!” en: “From the river to the sea, Palestine will be free.” Het kwam tot opstootjes met de oproerpolitie, die op de beelden duidelijk in de minderheid was en moeite had de groep in bedwang te houden.

Berlijn, 8 oktober 2023

Gebakjes uitdelen

De demonstratie vond plaats in het stadsdeel Neukölln. Lokale media meldden dat er Duitse gebakjes werden uitgedeeld met daarbij een boodschap die ‘het verzet van het Palestijnse volk’ prees. De stadsdeel-burgemeester Martin Hikel (SPD) noemde dat in een televisie-interview ‘een afschuwelijke verheerlijking van een verschrikkelijke oorlog’. Omdat er gewelddadige en anti-Israëlische leuzen werden geroepen, besloten agenten de demonstratie uiteindelijk op te breken.

Duitse slachtoffers

Een van de naar Gaza meegenomen vrouwen heeft deels de Duitse nationaliteit. Haar moeder deed een dramatische oproep aan de terroristen om haar vrij kind te laten. Ook is een Duitse (22) gedood bij de aanval terwijl zij in een kiboets vrienden bezocht, zo meldt de Die Welt. Nog zeker een Duitse burger os ontvoerd. Synagogen en andere Joodse instellingen in heel Duitsland worden momenteel extra bewaakt. In het verleden zijn sjoels aangevallen toen het conflict tussen Israël en de Palestijnen oplaaide. Waakzaamheid is geboden, aldus de Duitse autoriteiten.

Vreugde in Zweden

In Zweden gingen op zondag moslims vreugdevol de straat op om te ‘vieren’ dat Hamas dood en verderf zaait in Israël. Uit Malmö kwamen beelden van een lange stoet van auto’s die toeterend door de straten van de stad reden, vaak met Palestijnse vlaggen en antisemitische leuzen. Ook werd vanaf de daken van flats vuurwerk afgeschoten. Het gaat om wijken waar voornamelijk niet-westerse migranten wonen. Een filmpje daarvan ging zondag viraal.

Malmö, Zweden (8 oktober 2023)

Deense schoolklas

Ook in Denemarken zijn potentiële Joodse doelwitten beveiligd. Zo heeft Kopenhagen ervaring met een aanslag op de synagoge, begin 2015. De media focussen echter ook op een Deense schoolklas die ‘vast zit’ in Israël en sinds de oorlog begon moet worden geëvacueerd. Het gaat om de examenklas van de post-secondaire Djurslands Efterskole uit Jutland. 32 leerlingen en vijf docenten en begeleiders zijn in Jeruzalem en kunnen niet weg. Er is nog steeds geen plan om de groep uit Israël te halen, zo meldt zender TV2.

VS en Australië

In de Verenigde Staten zijn in verschillende steden anti-Israël-demonstraties geweest van Palestijnen en andere moslims die tegen Israël zijn. Het voornamelijk om migranten. Op een van de demonstraties werd een politieagente bespuugd door een vrouw. In New York werd had geschreeuwd: “Palestine will be free!” In de Australische stad Sydney gingen moslims de straat op. Toeterende auto’s, vuurwerk in de lucht en het ‘Allah Akbar!’ was veelvuldig te horen.

Sydney Opera House

Het beroemde Sydney Opera House werd zaterdagavond verlicht in de kleuren van de Israëlische vlag. De volgende dag kwamen moslims naar dezelfde plek om het gebouw te besmeuren in de kleuren van de Palestijnse vlag. Ze gingen er niet zachtzinnig mee om. De Australische politie heeft leden van de Joodse gemeenschap in het land opgeroepen om niet haar het operagebouw te komen.

Sydney, 9 oktober 2023
Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse wereld » Joodse wereld: onrust over en solidariteit met Israël