Pand Christenen voor Israël beklad

Het bekladde Israëlcentrum in Nijkerk (beeld: CvI, Whatsapp)

Het gebouw van Christenen voor Israël (CvI) in Nijkerk is beklad door anti-Israëlactivisten. De groep Extinction Rebellion (XR) heeft de actie opgeëist, zo melden de pro-Israël-christenen op hun site. CvI heeft eigen bewakingsbeelden van de twee daders, ‘en wij gaan er daarom vanuit dat zij binnenkort worden opgepakt en aansprakelijk worden gesteld voor de gemaakte schade’. Het pand van CvI is volledig klimaatneutraal.

Het Israëlcentrum in Nijkerk is in de nacht van zondag op maandag beklad door twee persoenen van XR. Er werden rode kruizen en anti-Israël-leuzen op muren en ramen aangebracht. Het vandalisme staat los van de klimaatproblematiek, waar XR voor zegt op te komen. Volgens directeur Frank van Oordt zijn ze de weg kwijt en handelden de klimaatactivisten uit onwetendheid.

Onacceptabel

Dit vandalisme en deze intimidatie is volstrekt onacceptabel, schrijft CvI op haar site. ‘Helaas is dit niet de eerste keer dat organisaties of individuen die zich uitspreken voor Israël worden bedreigd of geïntimideerd door anti-Israëlische activisten. De Joodse gemeenschap in ons land wordt hier dagelijks mee geconfronteerd, en nu ook wij. Wij hopen en verwachten dat de politiek dit incident serieus neemt’.

Klimaatneutraal

Van Oordt laat weten: “Zoals je wel vaker bij dergelijke acties ziet, is dat mensen uit onwetendheid handelen. Daar is deze actie ook weer een voorbeeld van. Als de activisten wisten waar we voor staan, zouden ze deze actie niet uitgevoerd hebben. We voelen ons veilig in ons pand waar we nu onze prachtige zomertentoonstelling hebben. Het gebouw is bewaakt en absoluut veilig voor bezoekers. En ter geruststelling voor Extinction Rebellion: ons pand is volledig klimaatneutraal.”

Tegen Israël

De klimaatbeweging wordt al langer geconfronteerd met activisten uit eigen gelederen die ook willen opkomen voor Hamas en de Palestijnse zaak. Gematigden in de beweging zitten ermee in hun maag, vaak omdat ze zelf nooit gevraagd hebben om anti-Israël-acties en omdat ze vinden dat de beweging zich moet richten op het probleem van de klimaatverandering. Op deze manier vertroebelt de boodschap en haken gewone mensen af, zo heet het.

Greta Thunberg

Eind vorig jaar werd een grote klimaatdemonstratie in Amsterdam waar zo’n 80.000 aan deelnamen overschaduwd door anti-Israëlactivisten die ook opkwamen voor de Palestijnen en leuzen tegen Israël scandeerden. Het zorgde voor een incident op het podium op het Museumplein, waarbij werd geworsteld om een microfoon tussen een klimaatactivist en anti-Israëlactivisten. De Zweedse ‘klimaat-superster’ Greta Thunberg was aanwezig en koos kant tegen Israël. Mensen in het publiek liepen weg.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Pand Christenen voor Israël beklad