Paus Franciscus veroordeelt de ‘wedergeboorte’ van het antisemitisme

Franciscus
wiki

Paus Franciscus heeft zich uitgesproken over het opgekomen antisemitisme in Europa en de westerse wereld. Dat deed hij tijdens zijn wekelijkse audiëntie in Vaticaanstad. De paus noemt de opgekomen Jodenhaat een ‘onmenselijke, onchristelijke wedergeboorte’. In de Italiaanse senaat is een debat gevoerd over een parlementaire commissie tegen racisme, discriminatie en antisemitisme. Het voorstel is zonder tegenstemmen aangenomen. De rechts-nationalistische Lega stemde mee, maar gaf wel een kritische stemverklaring af.

Franciscus’ woorden sloten aan bij het debat. “Op een moment dat de wereld dacht dat de wreedheden van de Holocaust achter ons liggen, is er hier en daar een hergeboorte van Jodenvervolging. Joden zijn onze broeders. Zij moeten niet vervolgd worden,” aldus de kerkvorst in een statement. Daarmee steunde hij de Joodse politica Liliana Segre (89), die senator voor het leven is. De Sjoa-overlevende riep op tot een parlementaire commissie om haat, racisme en antisemitisme te bestrijden. Dit gebeurde na onthullingen dat ze op sociale media tweehonderd keer per dag wordt aangevallen omdat ze Joodse is.

Segres voorstel werd met 151 stemmen voor, 98 onthoudingen en geen tegenstemmen aangenomen. Na de stemming stonden de senatoren van de regeringspartijen spontaan op en applaudisseerden voor Segre. Momenteel regeert in Italië een centrumlinkse coalitie van de populistische Vijfsterrenbeweging en de sociaaldemocratische PDI. De rechtse oppositie bleef zitten. “We zijn onvoorwaardelijk tegen racisme, geweld, haat en antisemitisme. Maar we willen niet dat links hiermee over racisme gaat spreken als wij zeggen dat de Italianen op de eerste plaats moeten komen,” zei leider Matteo Salvini van de rechts-nationalistische Lega. “We willen niet dat mensen gemuilkorfd worden en dat we een politiestaat worden.”

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Paus Franciscus veroordeelt de ‘wedergeboorte’ van het antisemitisme