Paus uitgenodigd voor start Giro 2018

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Of paus Franciscus graag op de fiets zit is onbekend, maar een feit is wel dat de Israëlische autoriteiten hem hebben uitgenodigd om de start van de Giro d’Italia volgend jaar in Jeruzalem bij te wonen. Mogelijk zal de heilige vader dan het startschot geven, waarna honderden renners er vandoor zullen gaan voor een proloog door onder meer de Oude Stad. De Giro start op 4 mei 2018 in Jeruzalem en eindigt op zondag 27 mei 2018, in Rome.

Het officiële parcours wordt pas op 29 november gepresenteerd. Het is al langer bekend dat de Italiaanse wielerronde in Israël start met een tijdrit van 10,1 kilometer in Jeruzalem. Daarna volgen er twee ritten over de weg in het Beloofde Land, waarna de karavaan het vliegtuig neemt naar Italië. Daar zal door het hele land gefietst worden. Normaal gesproken eindigt de slotrit in Turijn of Milaan, maar volgens de Italiaanse en Franse sportpers zal deze in 2018 eindigen in Rome. Nota bene in Vaticaanstad. Zo ontstaat een ronde die begint en eindigt in een heilige stad.

Omdat de Giro in Rome finisht zou de Israëlische regering inspiratie hebben gekregen om paus Franciscus officieel uit te nodigen voor de start van de wielerwedstrijd. ‘Door in Jeruzalem te starten en in Rome te eindigen, symboliseert deze wedstrijd onze gemeenschappelijke inspanning om de interreligieuze dialoog én de vrede te bevorderen’, zo luidt een verklaring van de regering van premier Benjamin Netanyahu. Het is nog onduidelijk of paus Franciscus de uitnodiging accepteert.

Eerder bezocht de paus Israël al eens. Dat deed hij op uitnodiging van toenmalige Israëlisch president Shimon Peres. Eerder dit jaar werd bekend dat een nieuw bezoek in de maak is. Mogelijk is de combinatie rond de Giro daarmee gemoeid. Franciscus’ voorgangers Johannes Paulus II en Benedictus XVI deden het Beloofde Land ook al aan. Die laatste is momenteel erg ziek. Volgens kenners zou hij niet lang meer te leven hebben. Zijn pontificaat eindigde in 2013 na zijn terugtreden en het aantreden van Franciscus, alias ‘de lachende paus’. Hij heeft zich ook ingezet voor de interreligieuze dialoog tussen Joden en katholieken.

Categorie:

Home » Nieuws » Paus uitgenodigd voor start Giro 2018