Proefopstelling Joods Monument Heemstede

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De kortstondige opstelling van de houten elementen op de Vrijheidsdreef dient om een indruk te krijgen van de het monument in samenhang met de omgeving en het bestaande beeld van Mari Andriessen. De gemeente maakte twee opstellingen: met en zonder (lage) sokkel. Bestuursleden van de Stichting Joods Monument Heemstede en van de Welstandcommissie bekijken de opstellingen.

Harold van Perlstein, bestuurslid van Stichting Joods Monument Heemstede, sprak de opstelling zonder sokkel wel aan. “Direct op het gras zou mijn persoonlijke voorkeur hebben.” De Stichting heeft inmiddels 12.000 euro aan giften en toezeggingen binnen voor de realisatie van het monument. Dat is niet genoeg. “De kosten van de fundering voor het monument zijn hoog, daar proberen wij iets aan te doen, maar giften en sponsors zijn van harte welkom,” aldus Van Perlstein.

In de oorlog werden tenminste 160 Joodse inwoners van Heemstede weggevoerd en vermoord. De namen van de slachtoffers zullen op het granieten monument worden vereeuwigd. Het ontwerp is van Patrick van der Vegt, die tevens de schepper is van het Joodse herdenkingsmonument in Haarlem.

Ook in Utrecht wordt gewerkt aan een Joods monument. De kosten worden geschat op 175.000 euro. De Stichting Joods Monument Utrecht heeft dat bedrag nog niet bij elkaar en gaat fondsen werven. Er is een vergunning aangevraagd voor de bouw van het monument vlakbij het Spoorwegmuseum, op de Maliebaan. Die plaats is bewust gekozen, omdat daar vandaan de meeste Utrechtse Joden zijn weggevoerd. Binnenkort worden de omwonenden van de Maliebaan bijgepraat over de plannen. [ADV]

Categorie:

Home » Nieuws » Proefopstelling Joods Monument Heemstede