‘Progressieve Joden’ boycotten Joods filmfestival

Beeld: jourpoli
Beeld: jourpoli

De zestiende editie van het Brusselse Jewish International Film Festival wordt overschaduwd door het statement dat de Union des Progressistes Juifs de Belgique (UPJB) over het evenement heeft gemaakt. Deze Joodse organisatie zegt zich niet te willen associeren met instellingen ‘die de bezetting en kolonisatie van Palestina’ goedkeuren. 

Het statement heeft te maken met de belangrijke sponsors van het festival, de ambassades van de Verenigde Staten en Israël. Deze organisaties geven geld om het evenement mogelijk te maken. De UPJB was tot voorheen ook sponsor van het filmfestival, maar ziet daar nu van af omdat de Amerikaanse en Israëlische ambassade achter de Israëlische politiek rond de West Bank en Gazastrook zouden staan. Aanvankelijk had het UPJB toegezegd mee te betalen, omdat het festival stelde ‘cinematografische werken te promoten die het samenleven tussen de volkeren, die leven op het grondgebied van Israël/Palestina, waarderen’. Over samenwerking met de ambassades van Israël en de VS hebben de organisatoren niet gesproken. 

Het UPJB wil Israël, naar analogie met de strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika, verplichten het internationaal recht toe te passen. De club heeft vroeger wel samengewerkt met Israëlische kunstenaars, intellectuelen en militairen die het beleid van hun regering bekritiseerden. Ondanks het terugtrekken van de UPJB gaat het festival in Brussel gewoon door [bl]. 

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Progressieve Joden’ boycotten Joods filmfestival