Koerden benoemen gezant Joodse zaken

bouboum.net (dv)

Hij verloor een hand bij een bomaanslag in 1997 door radicale Islamisten, nadat hij had geschreven over het aanhalen van de banden met Koerdische Joden in Israël. Toch krijgt Sherzad Omer Mamsani alsnog een kans zijn missie uit te voeren, maar nu als officiële vertegenwoordiger voor Joodse zaken, benoemd door de regering van de semi-autonome Koerdische regio in het noorden van Irak. ‘De benoeming toont de ernst van onze overheid om zijn gastvrijheid te betonen aan alle religies, ook de Joodse,’ aldus een zegsman van de Koerdische overheid.

Het Koerdische parlement riep in mei van dit jaar zeven overheidsafdelingen in het leven, die zich elk met een religieuze minderheid gaat bezig houden. Behalve de Joodse afdeling, is er onder meer een afdeling voor Yazidi’s, Baha’i en de Zoroasters. Mamsani’s afdeling gaat zich toeleggen op de verstandhouding met Joden van Koerdische afkomst, een groep van tussen de tweehonderdduizend en driehonderdduizend, waarvan de overgrote meerderheid in Israël woont.

Voor de oprichting van de staat Israël in 1948 woonden er naar schatting meer dan honderdtwintigduizend Joden in Irak, velen van hen in het Koerdische noorden van het land. In het begin van de jaren vijftig hadden de meesten het land al verlaten na een toename van geweld en vervolging, die zich tegen hen voltrok. In de jaren zeventig vertrok de laatste grote groep, toen onder dictator Saddam Hoessein de situatie verder voor hen verslechterde. Slechts een handjevol Joden – het laatste deel van deze ooit grote en oude gemeenschap – woont naar verluidt nog in Irak. Volgens de Koerdische overhead zijn er echter nog een tweehonderd tot driehonderd families in Koerdisch Irak die onder druk zijn overgegaan tot de Islam, maar zich heimelijk nog aan een aantal Joodse tradities houden.

Mamsani, die zelf Joodse wortels claimt, wil de band tussen Irakese Koerden, de Joodse cultuur en familieleden die zij mogelijk in het buitenland hebben, herstellen. ‘We proberen families te herenigen en die Koerden die meer willen weten over hun Joodse achtergrond, te helpen’. Ook wil hij synagoges in de regio, die nu aan puin liggen, herbouwen. ‘We willen een synagoge in elke stad’, aldus de vertegenwoordiger voor Joodse zaken. ‘Maar pas na de oorlog, want nu is er geen geld’.

Mamsani bij de klaagmuur in Jeruzalem (foto: Facebook)

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Koerden benoemen gezant Joodse zaken