Rumoer over Holocaustkunst in Zweden

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Het gaat om schilderijen van kunstenaar Carl Michael von Hausswolff. Op de doeken zit verf die vermengd is met as van Holocaustslachtoffers van het voormalige concentratiekamp Majdanek in Polen. Van Hausswolff was daar eind jaren tachtig op bezoek en  zou de as toen hebben gestolen. De werken, met de naam Memory Works, zijn volgens de Zweed ‘een aanklacht tegen een van de meest medogenloze oorlogen van de twintigste eeuw’. 

De Joodse gemeenschap in Zweden en het Simon Wiesenthal Centrum zijn niet te spreken over de kunst. Voorman Salomon Schulman van de Joodse gemeenschap vindt het ‘te walgelijk voor woorden’. Er is inmiddels aangifte gedaan tegen de kunstenaar. De schilderijen waren tot voor kort te zien in de Zuid-Zweedse stad stad Lund, want de tentoonstelling is inmiddels gesloten. 

Galeriehouder Martin Bryder laat weten dat hij is overstelpt met negatieve en geschokte reacties. “De periode rond Kerstmis moet een tijd van vrede en harmonie te zijn. Mede daarom heb ik besloten de tentoonstelling nu sluiten,” zegt hij tegen de Zweedse krant Sydsvenskan. De Zweedse politie doet onderzoek naar de kunstenaar. Naar alle waarschijnlijkheid wordt hij aangeklaagd voor het verstoren van de rust van de doden. Of hij in Zweden kan worden aangeklaagd voor de diefstal van de as in nog onduidelijk, omdat de diefstal in een ander land heeft plaaltsgevonden.  

(Bron: NIW)

Categorie:

Home » Nieuws » Rumoer over Holocaustkunst in Zweden