Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Rutte naar Kristallnacht-herdenking

Premier Mark Rutte (VVD) spreekt op 9 november bij de jaarlijkse Kristallnacht-herdenking in Amsterdam. Dat heeft het Centraal Joods Overleg (CJO) vrijdag bekend gemaakt. De minister-president en VVD-leider is bij de Joodse gemeenschap te gast, krap vier maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen. Tot nu toe woonde hij de herdenking nog nooit bij. Het gaat in ieder geval niet om een verkiezingsstunt, maar om een herdenking van de Joodse gemeenschap voor de maatschappij.

Eigenlijk zou Eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA) naar de plechtigheid komen, maar die maakt nu plaats voor de premier. ‘Wij zijn zeer verheugd dat minister-president en minister van Algemene Zaken Mark Rutte zal optreden als gastspreker in plaats van de heer Timmermans’, zo schrijven CJO-voorzitter Ron van der Wieken en vice-voorzitter Jaap Fransman in een persbericht. Het is nog niet duidelijk waarover Rutte zal spreken. De regeringsleider zei onlangs wel dat het ‘een heilige plicht’ voor hem en de overheid is om de Joodse gemeenschap te beschermen.

Het CJO herdenkt de Kristallnacht om blijvend te waarschuwen tegen elke vorm van antisemitisme en racisme in onze samenleving. Zowel in Nederland als elders. De overkoepelende Joodse organisatie maakt zich zorgen over de manier waarop het antisemitisme in deze tijd zich opnieuw uit. ‘Wij willen dat alle burgers in ons land vreedzaam, respectvol en zonder discriminatie kunnen samenleven. Door stil te staan bij de Kristallnacht, willen we het signaal afgeven alert te blijven. Voor antisemitisme en racisme mag nooit plaats zijn’, aldus Van der Wieken en Fransman. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X