Samenwerking Joodse organisaties Twente voorbij

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Dit besluit heeft grote praktische en financiele gevolgen. De Nederlands Israëlitische Gemeente (NIG) Twente, eigenaar van de synagoge, heeft de samenwerking met Stichting Synagoge Enschede (StSE) beëindigd toen deze in de financiële problemen kwam. De stichting heeft nu al haar activiteiten gestaakt waardoor de sjoel jaarlijks zo’n 50.000 euro aan huur misloopt. Geld dat essentieel is voor het onderhoud van het gebouw. De gemeente Enschede stopte 3,5 miljoen euro in de renovatie van de befaamde synagoge.

“Met de toenmalige burgemeester is destijds afgesproken dat er naast de NIG ook een seculiere stichting zou worden opgericht die de synagoge zou huren”, aldus Frans Bakx, voorzitter van de StSE. “Dit om de kleine Joodse gemeente in staat te stellen het gebouw te onderhouden. Zo zijn wij ontstaan.” De stichting opende een documentatiecentrum en organiseerde onder andere educatieve programma’s, lezingen, debatten en rondleidingen. Ook namen ze het struikelstenenproject op zich. ,”Dat liep goed, er kwam een breed publiek op de activiteiten af. En we betaalden onze huur, totdat we vorig jaar vanwege de crisis in de problemen kwamen.”

“Wij begrijpen niet waarom het bestuur van de synagoge ons niet de tijd gegeven heeft om nieuwe fondsen te werven”, vervolgt Bakx. “Wij hebben het synagogebestuur ruim van tevoren gevraagd of ze bereid waren tot tijdelijke opschorting of huurverlaging. De voorzitter, mevrouw Berg, zei dat ze ‘het mee zou nemen’. Tot onze schrik lag er de volgende dag een brief van de deurwaarder op de mat met de mededeling dat de huur werd opgezegd.” Hij denkt dat het niet alleen een financiële kwestie is, maar dat het bestuur graag van de stichting af wilde. Zo stuitte de samenwerking met refo500, een platform dat zich bezighoudt met de Reformatie, op weerstand, net als het bezoek van Grimbert Rost van Tonningen, die vorig jaar een lezing gaf op uitnodiging van de stichting.

Rabbijn Philipson van de synagoge Enschede noemt het in het Reformatorisch Dagblad ‘onzin’ dat de gemeente de overeenkomst heeft opgezegd vanwege de activiteiten die de stichting belegt: “De directe reden is het niet kunnen nakomen van de huurverplichtingen. Verder zijn de activiteiten van de stichting wel een punt van wrijving geweest, maar geen reden om het contract op te zeggen.” [AR]

Lees meer over dit verhaal op de website van het NIW.

Bron: NIW.

Categorie:

Home » Nieuws » Religie » Samenwerking Joodse organisaties Twente voorbij