Antisemitisme verdeelt Britse studentenwereld

hi

Het blijft rommelen in de Britse universitaire wereld op het gebied van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. In het afgelopen jaar werd duidelijk dat steeds meer studentenverenigingen en -bonden zich hebben aangesloten bij de pro-Palestijnse BDS-beweging, maar nu blijkt ook de nieuwe voorzitter van de National Union of Students (NUS) haar keuze voor deze beweging te hebben gemaakt. De studentenbonden van topuniversiteiten Oxford en Cambridge willen daarom niet onder haar dienen.

De onlangs verkozen NUS-voorzitter Malia Bouattia is de eerste vrouw en moslim op die post, maar is nu al in opspraak gekomen vanwege haar antisemitische uitspraken. Zo noemde ze haar universiteit van Birmingham een ‘zionistische voorpost’ en worden de Britse media volgens haar geleid door ‘de zionisten’. Bouattia werkte tijdens haar verkiezingscampagne nauw samen met CAGE, een organisatie die in opspraak kwam nadat diens voorzitter IS-terrorist Jihadi John ‘een prachtige jongeman’ had genoemd. Zelf hemelde Bouattia de terreurorganisatie ook op.

Golf van antisemitisme
In Cambridge is haar verkiezing tot voorzitter niet in goede aarde gevallen. “Bouattia is de laatste golf is van een antisemitisch tij dat de Britse universiteiten overspoelt,” aldus studentenleider Jack May uit Cambridge. Hij pleit voor een referendum onder studenten over haar toekomst als voorzitter. Voor May is de maat vol, onder meer omdat socialistische studenten in Oxford onlangs al in het nieuws kwamen wegens antisemitisme. Ze spraken over ‘het Joodse probleem’ en zetten studenten met een Joodse achtergrond in een hoek. De voormalige aartsbisschop van Canterbury nam het vervolgens voor de Joden op.

Scheuring
Door de komst van Bouattia dreigt er een scheuring binnen de Britse studentenbondenwereld, want naast studenten van Oxford en Cambridge willen ook studenten van vijf andere universiteiten zich afscheiden van NUS. Tevens hebben Joodse studentenorganisaties hun bezorgdheid geuit via een open brief. In het actualiteitenprogramma Newsnight vertelde Oxford-vertegenwoordiger Harry Samuels dat NUS zich steeds meer vervreemd van gewone studenten, onder meer omdat bij verkiezingen voor besturen niet alle studenten, maar alleen hun afgevaardigden, mogen stemmen. Dit zijn meestal activisten en een groeiend aantal van hen is aanhanger van de BDS-beweging.

Eerder dit jaar kondigde de Britse regering aan subsidies te zullen intrekken van organisaties die eigenhandig boycots willen instellen tegen Israël. ‘Publiek gefinancierde instellingen mogen geen diensten en goederen meer weigeren van bedrijven, die betrokken zijn bij wapenhandel, fossiele brandstoffen, tabaksproducten of Israëlische nederzettingen op de West Bank of de Golan Hoogvlakte’, zo luidde het. Verschillende studentenorganisaties en universitaire instellingen waren al tot dergelijke boycots overgegaan. BDS staat voor ‘Boycot, Desinvesteren en Sancties’ en roept op tot boycots van Israël, omdat het een apartheidsstaat zou zijn.

Categorie:

Home » Nieuws » Antisemitisme verdeelt Britse studentenwereld