Schoof op herdenking geroerd door familielid gegijzelde

Herdenking 7 oktober in Obrechtsjoel, 07-10-24 (beeld: YouTube, De Telegraaf)

In de Raw Aron Schuster-synagoge, alias Obrechtsjoel, is de aanslag van Hamas op Zuid-Israël op 7 oktober 2023 herdacht. Dat is de grootste pogrom sinds de Tweede Wereldoorlog. In sjoel waren premier Dick Schoof, kabinetsleden en leiders van de coalitiepartijen. Ook waren vertegenwoordigers van de oppositie aanwezig. Een aantal kleine linkse partijen kwam niet. CJO-voorzitter Chanan Hertzberger had een boodschap: “Het wegkijken moet stoppen.”

De officiële herdenking verliep plechtig en vol emoties. Alle aanwezigen stonden stil bij de meer dan twaalfhonderd vermoorde Israëliërs en buitenlanders die zich op 7 oktober vorig jaar in het z

uiden van Israël bevonden. Op bloedige wijze werden zij verkracht, verminkt en afgeslacht door duizenden terroristen van Hamas. Nog eens 263 mensen werden ontvoerd. Van hen zijn er nog zeker 101 in de Gazastrook, dood of levend. Israël voert sindsdien strijd om ze terug te brengen naar huis.

Yotam Cohen

In de Obrechtsjoel draaide het om de doden en gegijzelden. Twee familieleden van gegijzelden waren vanuit Israël naar Amsterdam gekomen om te spreken. Yotam Cohen, wiens broer Nimrod wordt sinds 7 oktober gegijzeld en zit nog vast, richtte zich direct tot premier Schoof. “U bent een bondgenoot van Israël en ik ga ervan uit dat dat ook zo blijft. Alleen een akkoord kan de rest van de gijzelaars redden,” zei Cohen, doelend op een deal tussen Israël en Hamas om de ontvoerden vrij te krijgen.

Ontroerde premier

Schoof was zichtbaar geroerd. “Iedereen met enig moreel besef zou zich een beetje schuldig moeten voelen,” zei Cohen. “Het is aan ons om van de wereld een betere plek te maken. Dat er nog steeds gijzelaars vastzitten in Gaza en dat er nog iedere dag mensen sterven door deze bloedige oorlog, maakt de wereld lelijker.” Na afloop zei Schoof dat dit betoog hem had geraakt. Hij zei te willen zien of Nederland zich extra kan inzetten om vrijlating van de gegijzelden mogelijk te maken.

‘Blinde haat’

“Zolang ze niet vrijkomen hebben we niet genoeg gedaan,” aldus Schoof, die stelde dat 7 oktober een dag was ‘van blinde haat’ en ‘onbeschrijflijk wreed geweld’. De premier vervolgde: “Mijn wens vandaag bestaat uit één woord: sjalom; vrede, harmonie.” Bij hem waren de vicepremier Mona Keijzer (BBB), minister Marjolein Faber (PVV) van Asielzaken en minister Caspar Veldkamp (NSC) van Buitenlandse Zaken. Ook PVV-voorman Geert Wilders en de leiders en vertegenwoordigers van de VVD, BBB, D66, SGP, JA21 en ChristenUnie waren in sjoel.

Bijzondere plek

Voorzitter Chanan Hertzberger van het Centraal Joods Overleg (CJO) vertelde de aanwezigen over zijn eigen jeugdjaren in deze bijzondere sjoel, die bijna honderd jaar geleden werd gesticht door Joden die in Nederland hun thuis hadden gevonden. “Bijna honderd jaar later vragen veel Joden zich af of dit land nog het vrije en tolerante land is waar hun families vaak al generaties lang wonen,” aldus Hertzberger.

Toekomst

De CJO-voorzitter benadrukte dat Joodse jongeren zich afvragen of ze een toekomst hebben in een land waar ‘Joodse sportverenigingen niet meer kunnen uitkomen in de reguliere competities en waar Joodse artiesten alleen met zware beveiliging kunnen optreden, waar Joodse verenigingen geen ruimtes meer kunnen huren; of, zoals vorige week, de verhuurders van een feestboot zich op het allerlaatste moment terugtrokken. Waar Joden hun identiteit maskeren omdat ze anders worden aangevallen. Verbaal, maar steeds vaker ook fysiek’.

Ambassadeur

Ook de Israëlische ambassadeur in Nederland, Modi Ephraim, sprak de aanwezigen toe. “Voor de Joodse gemeenschap is het nog steeds 7 oktober, maar ik zie nog steeds de veerkracht van deze gemeenschap,” zei hij, doelend op Joods Nederland. “De Nederlandse regering heeft meteen benadrukt dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen.” Hij somde de daden op van Nederlanders na 7 oktober voor Israël. “Zelfs in de meest duistere momenten is te zien wie onze beste vrienden zijn.”

Haagse politici bij herdenking 7 okt (beeld: YouTube, Telegraaf)

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Schoof op herdenking geroerd door familielid gegijzelde