Schoof roept Israël tevergeefs op tot staakt-het-vuren

Premier Dick Schoof bij de VN, 2024 (beeld: UN, YouTube)

Nederland heeft Israël opgeroepen om te stoppen met vechten tegen Hezbollah. Volgens het kabinet van premier Dick Schoof is het beter om de wapens te laten zwijgen. Hij steunt het Frans-Amerikaanse idee voor een gevechtspauze van 21 dagen. Schoof is momenteel in New York op de algemene vergadering van de VN. De Israëlische minister Yisrael Katz van buitenlandse zaken heeft aangegeven dat Israël doorvecht.

Een bestand, dat is wat er nu nodig is, zei Schoof in zijn allereerste VN-toespraak. Namens Nederland mocht hij er staan. “In de laatste paar dagen is een groot aantal burgerslachtoffers gevallen in Libanon. Vele anderen in de regio kan het zelfde lot te treffen als het geweld doorgaat. Dat mag niet gebeuren. Een grote regionale oorlog moet tegen elke prijs worden vermeden, evenals een nieuwe aanval op Israël.’

Schoof: “Een grote regionale oorlog moet tegen elke prijs worden voorkomen. Geef diplomatie een kans.” De regeringsleider riep Israël en Hezbollah op om verantwoordelijkheid te nemen. Hij verwees naar Nelson Mandela. “Ik weet dat het simpelweg willen van iets niet hetzelfde is als het laten gebeuren. Maar zoals Nelson Mandela zei: het lijkt altijd onmogelijk tot het is gedaan.”

Ontvoerden

Ook pleitte Schoof voor de vrijlating van de Israëlische gegijzelden in Gaza en stelde hij dat Israël zich moet kunnen verdedigen. Ongeveer honderd van hen zitten er nog vast, dood of levend. Nederland sluit zich aan bij het voorstel van de Verenigde Staten en Frankrijk om de wapens 21 dagen te laten zwijgen. Hezbollah reageerde daar niet op en Israël wees het idee af. Dat land gaf juist aan door te gaan met de voorbereidingen op een grootschalige aanval.

Hergroeperen

Nu 21 dagen niets doen geeft de terroristen juist alle ruimte om adem te halen en te hergroeperen, om Israël daarna alsnog aan te vallen, zo is de Israëlische gedachte. ‘Er zal geen staakt-het-vuren komen in het noorden. We zullen met alle kracht blijven vechten tegen terreurorganisatie Hezbollah tot aan de overwinning, en de veilige terugeer van de inwoners van het noorden naar hun huizen’, schreef minister Katz van Israël op X.

Burgers terug

Sinds 7 oktober vorig jaar zijn zeker 60.000 Israëlische burgers het noorden ontvlucht voor de beschietingen van Hezbollah. Zij schuilen sindsdien elders. Voor de Israëlische is het genoeg. Nu de oorlog in Gaza tegen Hamas redelijk onder controle is, verplaatst het Israëlische leger zich naar het noorden. Daar wordt volgens analisten een grondoffensief voorbereid. De vraag is of hieruit een regionale oorlog kan ontstaan.

Tomer Bar

De Israëlische luchtmachtchef Tomer Bar stelt dat Israël alle wapenleveranties van Iran aan Hezbollah zal stoppen. Momenteel bereid de luchtmacht zich voor op steun aan grondtroepen, aldus de generaal. “We gaan in Libanon elke mogelijkheid van wapenleveranties van Iran aan Hezbollah verhinderen, want het vertrouwen van Nasrallah stoelt op de aanvoer uit Iran.” Grondoperaties worden voorbereid, het besluit om eraan te beginnen ligt bij de politiek, aldus Bar.

Commandanten dood

Israël heeft sinds een week zijn aanvallen op Hezbollah opgevoerd. Doelen van de terreurbeweging in Zuid-Libanon, de Bekaa-valei en Beiroet zijn aangevallen en uitgeschakeld. Israël waarschuwde deze week alle burgers in deze gebieden om zichzelf in veiligheid te brengen. Ook heeft Israël bijna alle commandanten van Hezbollah uitgeschakeld. Alleen politiek en geestelijk leider Hassan Nasrallah en enkele commandanten zijn nog in leven.

Gehandicapt

Hezbollah is, in tegenstelling tot Hamas, een zeer hiërarchisch geleide organisatie. Het ‘leger’ van de beweging werkt ‘top down’ en is nu gehandicapt door het elimineren van de commandanten. Nasrallah heeft politieke voelsprieten, maar heeft weinig echte verstand van militaire zaken. Hij luistert naar Iran, dat heeft aangegeven dat het met het westen zou willen praten over een nieuwe nucleaire deal, wat kan duiden op het laten vallen van Nasrallah.

Bufferzone

Verwacht wordt dat Israël dezer dagen het zuiden van Libanon intrekt om Hezbollah weg te jagen en uit te schakelen. Het gebied is illegaal bevolkt door Hamas-terroristen, omdat een VN-resolutie aangeeft dat ze er niet mogen zijn. Israël zou er een bufferzone van willen maken, zodat de burgers uit het noorden weer veilig naar huis kunnen. In de internationale gemeenschap is angst dat Iran zich in de strijd zal mengen, waardoor een grote regionale oorlog kan ontstaan.

Niet onbekend

In 1982 zette Israël reeds de aanval in tegen Libanon om de PLO van Yasser Arafat er weg te jagen. Dat lukte. Het zuiden van het land werd vervolgens bezet. Het IDF bleef er zeker twee decennia, waarna het zich begin jaren 2000 terugtrok. Dat had gevolgen: Hezbollah bewapende zich en trok in 2006 ten strijde tegen Israël. De oorlog eindigde in een permanent staakt-het-vuren. Israël won daarmee de oorlog niet, maar Zuid-Libanon is daarmee geen onbekend terrein voor het IDF.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Schoof roept Israël tevergeefs op tot staakt-het-vuren