Sjoel West organiseert Chazzanoet-concert met masterclass

Erwin Brugmans
Erwin Brugmans, beeld: my Hermitage

Binnenkort komen chazzaniem Irwin Oppenheim, Abby Israëls, Yaron Abulafia en Wim van Dijk naar Sjoel West in de Amsterdamse wijk De Baarsjes voor een concert. Op zes september zullen ze een aantal bekende liederen en gezangen uit de verschillende tradities ten gehore brengen. ‘Het Joodse publiek kan zodoende kennis nemen van de uiteenlopende stijlen, de muzikale diversiteit en de uiteenlopende melodieën’ zo schrijft Erwin Brugmans van Sjoel West.

“Chazzanoet neemt een belangrijke plaats in bij bijeenkomsten en diensten in sjoel, met name bij onze beleving van de bijzondere dagen op de Joodse kalender. De vertrouwde melodieën brengen ons in de juiste stemming en voeren ons mee over de emotionele hoogten en dalen van deze gebeurtenissen”, aldus Brugmans.  De sjoelcommissie van Sjoel West heeft daarom het initiatief genomen om een aantal bekende chazzaniem uit te nodigen voor een concert. “Zij maken zelf een keuze uit de diverse liederen en psalmen, die tijdens een sjabbat dienst ingezet worden. Ook kunnen ze kiezen uit de verschillende melodieën en gezangen die ten gehore gebracht worden tijdens Rosj Hasjanah, Jom Kippoer, Soekot, enzovoort.” Het idee is dat iedere chazzan vier à zes liederen zingt.

In de pauze is er natuurlijk koffie, thee en iets lekkers voor de bezoekers. Na de break geven de chazzaniem een masterclass waar iedereen aan mee kan doen. Het doel van deze avond is om het Joodse publiek kennis laten maken met de psalmen en liederen uit de Joodse traditie, maar ook om het belang van de functie van de chazzan te onderstrepen. Verder wil Sjoel West de Joodse identiteit, cultuur en het Joodse samenzijn versterken.

Vorig jaar organiseerde Sjoel West al eens een zeer geslaagde en drukbezochte Chazzanoet-avond. “Bij een herhaald succes willen we er een jaarlijks terugkerende traditie in West van maken”, zegt Brugmans.  “Komt allen, het belooft een zeer bijzondere avond te worden!” Aanmelden is verplicht en kan bij Caroline Maas: maas2001@hetnet.nl   [dv]

Categorie:

Home » Nieuws » Religie » Sjoel West organiseert Chazzanoet-concert met masterclass