Sjoelbestuurder Brugmans in actie voor Gambianen

Brugmans
Erwin Brugmans in Gambia met de Gambiaanse boer foto: brugmans)

Bestuurder Erwin Brugmans van Sjoel West in Amsterdam is een crowdfunding actie begonnen voor een landbouwproject in Gambia. Samen met de 1% Club heeft hij geld bij elkaar gesprokkeld voor de boeren in het West-Afrikaanse land, dat hij ook meerdere malen bezocht heeft. Het gaat om een project voor een boerengezin waar Brugmans al twintig jaar over de vloer komt en dat hij samen met de Israëlische ambassade in Senegal ondersteunt. De Gambianen zijn hen daar zeer dankbaar voor, maar nu zijn zij op zoek naar een minitruck om het plan te vervolmaken. Bekijk hieronder foto’s van het project.

‘Alle irrigatie en toebehorend materiaal staat en alles groeit, men is klaar voor vervoer van de producten naar de markt. Er is een moeilijkheid: de minitruck ontbreekt, waardoor veel materiaal moet blijven liggen’, schrijft de Afrikaganger via een mail. Het heeft twintig jaar geduurd, maar op 1 december volgt de volledige overdracht van het boerenbedrijf van Brugmans en de Israëlische naar de Gambianen. ‘Voor het nodige transport van de producten naar de markt in het naburige Brikama is een minitruck nodig ter waarde van 5.500 euro’. Het gezin woont in het plaatsje Bundung op het Gambiaanse platteland.

De Israëlische ambassade in Dakar heeft de Gambiaanse boeren een handje geholpen. ‘Met hun expertise zijn het TIPA-irrigatie systeem en de Solar zonnepanelen aangekocht en geïnstalleerd. Via hun inzet is ook educatie gegeven in eigen taal over de nieuwe landbouwmethoden en het gebruik TIPA-irrigatiemateriaal’, schrijft Brungmans, die boer Buba sinds de jaren negentig kent. ‘Zijn ene broer is opgeleid als watermanager en zijn andere boer als financieel beheerder, en boekhouder.’ Brugmans zelf heeft in Gambia een Bed and Breakfast aan huis waarmee hij het project vrijwel geheel gefinancierd heeft. De B&B is een ruimte voor drie personen met een grote kamen voor dertig euro per persoon per nacht.

Het project is belangrijk voor de staat Israël. Het moet volgens Brugmans dienen ‘als schoolvoorbeeld hoe het land zijn techniek
en kennis inzet ten voordele van ontwikkelingslanden, ongeacht welk volk of religie’. Momenteel lopen er vergelijkbare projecten in Guinee-Bissau, Senegal en Mali. De bedoeling is dat de boeren deze technieken inzetten om op duurzame wijde in hun eigen voedsel te voorzien. ‘Sinaasappelen (Jaffa-soort), bananen, cassave, groene en witte kool. Als mede okra, diverse soorten meloenen, mais en andere groentesoorten’. Wie Brugmans’ en Israëls project met de Gambianen wil helpen, kan via deze link meedoen aan de crowd funding-actie.

Erwin Brugmans werd bekend als een van de voortrekkers van Sjoel West. De unieke synagoge, die in het hartje van De Baarsjes ligt, kwam vorig jaar in de problemen omdat er te weinig sjoelgangers waren. Ook was er een groot verloop door Israëlische bezoekers, expats, die kwamen en gingen. Afgelopen najaar luidde Brugmans de noodklok: als er geen mensen meer naar Sjoel West zouden komen, dan zou dit bijzondere huis van samenkomst zijn deuren moeten sluiten. Er werd een actie op poten gezet en er volgde een speciale middag onder leiding van Nathan Bouscher, opiniemaker en een van de betrokken sjoelbezoekers. Uiteindelijk maakte Sjoel West een doorstart en momenteel loopt de synagoge nog.

Gambia behoort tot West-Afrika en is een voormalige Britse kolonie. Het landje zit ingeklemd tussen Senegal en is daarvan grotendeels afhankelijk. Gambia is in feite een grote rivier met land eromheen. Het land leeft voornamelijk van het toerisme, dat sinds de jaren negentig vanuit West-Europa is toegenomen. De Gambianen staan te boek als open en vriendelijk. Het land wordt in Afrika dan ook ‘het land van de glimlach’ genoemd. Vorig jaar vonden er verkiezingen in Gambia plaats. De zittende president verloor, maar weigerde op te stappen. Pas na druk van troepen van landen van de West-Afrikaanse Unie maakte hij plaats voor zijn opvolger. Los hiervan is Gambia een rustig en stabiel land.

Gambia
De kinderen uit het dorp in Gambia (foto: Brugmans)
Gambia
De Israëlische zonnepanelen en het irrigatiesysteem (foto: Brugmans)
Gambia
Boeren in Gambia op het land (foto: Brugmans)
Categorie:

Home » Sjoelbestuurder Brugmans in actie voor Gambianen