Spullen van verboden ‘Israël-Vrijstaat’ mogen geveild worden

Veluwe Israel Vrijstaat
Stentor

De ellende rond het slepende dossier ‘Veluwse Israël-Vrijstaat’ is nog niet voorbij. De rechter heeft bepaald dat de in beslag genomen bezittingen van vader en zoon Van der Meer door de gemeente Putten mogen worden geveild of vernietigd. In 2013 richtten beiden de sekte ‘Veluwse Israël-Vrijstaat’ op. Het was een zelf uitgeroepen landje waar nieuwe wetten en regels golden, mogelijk geïnspireerd op het Israël uit de Bijbel.  De Van der Meers zien zichzelf als de verloren stam van het volk Israël. Het leverde een reactie met knipoog op van toenmalig Israëlisch ambassadeur Haim Divon.

Nieuwe samenleving
Oprichters Pieter van der Meer en zijn zoon Pieter van der Meer junior lagen vanaf de oprichting van Vrijstaat-Israël met de gemeente Putten overhoop omdat ze bouwden zonder vergunningen. De vrijstaat was eigenlijk een bosperceel van 3,5 hectare groot in Putten. De twee kregen boetes en gingen in protest naar het gemeentehuis. Ze wilden in hun bos een nieuwe samenleving opbouwen. Volgens hen omdat ze met lede ogen moeten aanzien dat de mensheid steeds verder van de natuur af komt te staan en de mens zelfs meent boven de natuur te mogen gaan staan.

Dwangsommen
Ambtenaren van de gemeente gingen op onderzoek uit en troffen op het terrein veel illegale zaken aan. Zo vonden ze een bijenstal die eigendom was van de vereniging De Imkerij, die door vader en zoon was opgericht. Verder stonden er een gebouw van stro en een aanhangwagen op het perceel. Ook was er een illegaal pomphuisje geplaatst en een verboden overkapping gemaakt voor houtopslag. De gemeente legde daarom hoge dwangsommen op die nooit door de Van der Meers werden betaald.

Vervloekingen
Als tegenactie spijkerden vader en zoon een papier met vervloekingen tegen de gemeente op de ingang van het gemeentehuis. Voor alle overtredingen en voor de actie met het papier op de voordeur werden dwangsommen opgelegd die niet werden voldaan. Het duo diende tevergeefs bezwaarschriften in tegen deze dwangsommen. Uiteindelijk volgende er gerechtelijke procedures. De gemeente nam het stuk grond en alle spullen van de Van der Meers in beslag. Inmiddels is de grond geveild aan de hoogste bieder. Met de uitspraak van de rechter in de hand hoopt Putten hetzelfde te kunnen doen.

Knipoog
In 2016 werd de toenmalige Israëlische ambassadeur Haim Divon door De Stentor gevraagd om een reactie. De krant wilde weten wat hij ervan vond dat de naam van zijn land verbonden is aan de Veluwse Israël Vrijstaat. Hij zei daarover met een knipoog ‘erg verrast te zijn om te horen dat een verloren stam in Nederland is opgedoken’. Divon stelde echter met een serieuzere ondertoon ‘de stichters van de Veluwse Israël Vrijstaat niet te kennen’ en dat ze ‘ook niets met Israël te maken hebben’.

Categorie:

Home » Spullen van verboden ‘Israël-Vrijstaat’ mogen geveild worden