Stedenband met Tel Aviv definitief van de baan

Van der Laan tijdens zijn bezoek aan Israël in 2015. Legt krans in Tel Aviv met collega Ron Huldai. (Amsterdam.nl)

Er komt definitief geen Amsterdamse stedenband met Tel Aviv en Ramallah. Dit schrijft burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) in een rapport aan de gemeenteraad van de hoofdstad. Wel wil Amsterdam met beide steden samenwerken, maar er zal niets worden geformaliseerd. De burgervader ging afgelopen september zelf op onderzoek uit in Israël en de Palestijnse gebieden, waarover hij nu verslag aan de raad doet.

Volgens Van der Laan kan samenwerking in specifieke projecten met Tel Aviv en Ramallah succesvol zijn. Uit het rapport: ‘Het college van B en W wil relevante partijen uit Amsterdam verbinden met partners in Tel Aviv en Ramallah, en daarbij nadrukkelijk inzetten op maatschappelijke organisaties, bedrijven en kennisinstellingen. Niet vanuit het naïeve idee zo bij te dragen aan vrede in de regio, maar wel uit de overtuiging dat samenwerking tussen mensen, instellingen en bedrijven een bijdrage kan leveren aan de leefbaarheid van steden en het welzijn van hun inwoners’.

Opties samenwerking Tel Aviv
Bij Tel Aviv liggen nu een aantal mogelijke samenwerkingsprojecten op tafel. Het is aan beiden stadsbesturen om te kiezen. De opties bestaan onder meer uit het verbinden van startups. Amsterdam wil een programma aanbieden waar Israelische startups op kunnen intekenen, zodat Amsterdam de Europese hub wordt voor Israëlische startups. Ook kunnen er studenten worden uitgewisseld, die in de startup-programma’s zitten van Tel Aviv en Amsterdam. Verder wil de Nederlandse hoofdstad durfinvesteerders uit Tel Aviv aantrekken.

Andere mogelijke samenwerkingsgebieden met de Israëli’s zijn volgens Van der Laan te vinden in de zogeheten Sharing Economy, waarbij mensen en bedrijven dingen met elkaar delen om er beiden van te profiteren – vergelijkbaar met een soort ruileconomie. Deze optie maakt een aardige kans, omdat de deeleconomie in zowel Amsterdam als Tel Aviv in de laatste jaren erg is gegroeid. Ook kan er een uitwisselingsprogramma worden opgezet tussen maatschappelijke organisaties, die zich in beide steden bezig houden met de leefbaarheid. Weer andere mogelijkheden liggen er op het gebied van watermanagement, fietsverkeer en de opvang van minderjarige vluchtelingen.

Samenwerking Ramallah
Van der Laan benadrukt dat er ook bij de Palestijnse stad Ramallah kansen liggen op het gebied van samenwerking. Hierbij gaat het vooral om het uitwisselen van kennis tussen bestaande, meer traditionele bedrijven. Verder kunnen beide steden expertise uitwisselen op het gebied van ‘diversiteit en tolerantie’ en is het goed mogelijk dat beiden gaan samenwerken inzake ‘duurzame stedelijke ontwikkeling’. Ten slotte kunnen er nog veel zachte middelen worden uitgewisseld met Ramallah. In dat geval gaat het om onderwijs op het gebied van cultuur, sport en ontwikkeling voor kinderen in Ramallah. Verder kunnen musea kunst uitruilen en mogen er Palestijnse studenten naar Amsterdam komen en andersom.

Gemeenteraad aan zet
Het is nu aan de Amsterdamse gemeenteraad om het rapport van Van der Laan te lezen en te beoordelen. De raadsleden moeten kiezen welke insteek en welke projecten zij het beste achten voor samenwerking. Hierover komen nog debatten in de raad en zal uiteindelijk gestemd worden. Donderdag bespreekt Van der Laan zijn bevindingen al met de vaste raadscommissie Algemene Zaken. Insprekers zijn nog welkom, zo laat het stadhuis weten. Eerder vond er een rumoerige commissievergadering plaats, maar dat hoopt de gemeente nu te voorkomen.

Categorie:

Home » Nieuws » Stedenband met Tel Aviv definitief van de baan