‘Steek je hoofd niet in een pita met falafel, Monique van Hoogstraten’

Brigitte Wielheesen

‘Terwijl IS in het zuiden van Syrië aan de grens met Israël steeds meer gebied verovert, ze zich in de Sinai sterk bewapent en ook in de Westbank en Gaza steeds meer aanhang krijgt, nam correspondent Monique van Hoogstraten deze week de term komkommertijd wel heel erg letterlijk. Komkommertijd: de periode waarin er slechts armoedig nieuws te melden valt. Bekijk haar zomercolumn op NOS.nl via deze link.

Het item gaat over falafel. Dit is een armoedig staaltje van subjectieve journalistiek. “Is de falafel Palestijns of Israëlisch?”, zo wordt gevraagd. Monique maakt deze vraag op subtiele wijze onderdeel van het Palestijns-Israëlisch conflict, waarbij een Arabier stelt: “Zij hebben ons land, onze muziek en ons eten gestolen.” Daarna spreekt een Israëli : “We hebben hun Falafel overgenomen en deze tot ons eten gemaakt.” Overigens is volgens Wikipedia falafel origineel afkomstig van Egyptische Kopten. Ik heb ook eens gelezen dat de oorsprong van falafel India is, waar het ta’amiya wordt genoemd en is gemaakt van tuinbonen. Verder was Monique te laat met haar item, want eerder berichtte Jonet al over deze virtuele strijd [r].

Falafel werd populair gemaakt in Israël door de Jemenitische Joden in de jaren 1950. Zij brachten met hen de Jeminitische versie van het kikkererwtgerecht en introduceerde het concept van het serveren van falafel in pitabroodje. Kort daarop werd het nationale gerecht geserveerd in een pitabroodje met onder meer ‘Arabische’ salade, hummus, De Duitse zuurkool, Iraakse gebakken aubergine, Jemenitische hete saus en Vlaamse frieten. Deze manier waarop de Israëlische falafel – een ratatouille van wereldgerechten – geserveerd wordt, heeft recht op de titel nationaal Israëlisch gerecht. Monique zou het niet in haar hoofd halen om zo’n item over het Amerikaans nationaal gerecht het broodje hamburger te produceren. Ik zie de raketten vanuit Duitsland al gericht op de VS.

Hebben we te maken met een luie journaliste of hebben we te maken met een journaliste die duidelijk partij kiest tegen Israël?

Een dag voor Monique’s falafel-item meldde persbureau Reuters dat IS-strijders vanuit Syrië in een videoboodschap de Palestijnse machtshebbers hebben bedreigd. “De sharia zal ingevoerd worden in Gaza, of jullie dat nu willen of niet. Hamas, Fatah en alle andere secularisten zijn niks en jullie zullen overspoeld worden door onze oprukkende troepen”, klinkt het. Zo stelt diezelfde dag Israel Katz, de Israëlische minister van Inlichtingen dat Hamas samen werkt met IS-gelinkte organisaties op het gebied van wapensmokkel en terreuraanvallen.

Journalistiek gezien had zij die dag kunnen scoren met een item over de invloed van IS in de Palestijnse gebieden en met een beetje journalistiek speurwerk had ze kunnen voorzien dat IS vanuit de Sinai raketaanvallen aan het voorbereiden was.

Monique, IS en Hamas delen een hetzelfde doel tegen de Joden, in Israël of daarbuiten. Falafel is het duizendste excuus voor diegenen die de Joden de zee willen drijven. Maak het niet tot jouw doel.’

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Columns en opinie » ‘Steek je hoofd niet in een pita met falafel, Monique van Hoogstraten’