Strijd om Joodse kiezer in Antwerpen begonnen

David Rosenberg (beeld: X, 't Palieterke)

Met de kandidatuur van een uitgesproken Joodse zakenman van Vlaams Belang in Antwerpen, is het spel om de gunst van de Joodse kiezers op de wagen. In de Scheldestad geldt dat Joden een belangrijke kiezersgroep vormen bij gemeenteraadsverkiezingen. Die zijn op 13 oktober. Joodse stemmers zitten voornamelijk aan de rechterkant van het politieke spectrum.

Het Vlaams Belang (VB) hield vrijdag een persconferentie in de Sinjorenstad, waar kopstukken Filip Dewinter, Sam Van Rooy en Anke Vandermeersch achter de tafel plaatsnamen. Naast hen zat David Rosenberg, een bekende vastgoedman van Joodse komaf. Hij is sinds 2001 lid van de partij en werd in 2023 bekend door deelname aan de serie ‘Shalom allemaal!’ Rosenberg komt op de zevende plaats van de lijst, een verkiesbare plek. Volgens peilingen zal het VB in Antwerpen negen zetels halen.

Familie

De vader van de Joodse kandidaat, Henri, was voor het doorbreken van het cordon sanitaire [de institutionele afspraak van bestuurspartijen in Vlaanderen om nooit bestuurlijk met het VB samen te werken, red.]. “Henri Rosenberg was een prominent lid van de Joodse gemeenschap dat steeds zijn nek heeft durven uit te steken,” aldus Dewinter volgens ‘t Palieterke. “Zijn zoon gaat nu nog een stap verder door te kandideren voor Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen.”

‘Links anti-Joods’

Rosenberg: “Ik heb de afgelopen jaren, en vooral de laatste maanden, gemerkt dat we onze stad dreigen te verliezen aan een anti-westerse islamitische cultuur, de wokebeweging, communisten en radicale islamisten.” Voor hem is het VB de beste vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap. Ook voelt hij zich niet langer veilig. “De criminaliteit stijgt en wordt steeds gewelddadiger. Het aantal gevallen van antisemitisme neemt toe. Linkse partijen zijn doordrongen van antisemitisme en woke-ideologie en dragen daarin een verpletterende verantwoordelijkheid.” Hij waarschuwt voor de PVDA-PTB en Groen, die volgens hem ‘antisemitische elementen’ bevatten.

Zware stem

Antwerpse Joden vormen, omdat zij met enkele tienduizenden personen zijn, voor politieke partijen een interessante kiezersgroep. Wie de Joodse stem krijgt, kan bij de gemeenteraadsverkiezingen een of misschien wel twee zetels extra halen. Aangezien er net als in Nederland veel partijen meedoen, kan dat het verschil maken in wel of niet meebesturen in het schepenencollege. Hoewel er ook in Antwerpen een cordon is tegen het VB, heeft die partij de hoop nog niet opgegeven de schutskring te doorbreken.

Concurrent

De belangrijkste concurrent van het VB vormt voor de Joodse stem de N-VA van burgemeester Bart De Wever. Doe heeft het Joodse kopstuk Michael Freilich, gewezen hoofdredacteur van magazine Joods Actueel en Kamerlid, naar voren geschoven in de Scheldestad. Hij stelt kanttekens bij de komst van David Rosenberg op de Antwerpse kieslijst van concurrent VB, maar Rosenberg bekritiseert juist hem. “Alleen met het Vlaams Belang krijgt de kiezer rechts beleid. Als u op ons stemt, krijgt u straks meneer Freilich en de N-VA erbij,” zegt Rosenberg.

Veiligheid

Volgens concurrent Freilich lijkt het erop dat het zij [van het VB, red.] ‘politiek gewin zoeken zonder substantiële acties te ondernemen’, zegt hij tegen het Gazet van Antwerpen (GVA). Hij stelt ook dat dankzij de burgemeester en de autoriteiten de Joden in de Scheldestad een stuk veiliger geworden zijn. De N-VA is volgens Freilich goed bezig. “In tegenstelling tot het Vlaams Belang, dat in zijn verkiezingsprogramma volledig zwijgt over het stijgend antisemitisme en de veiligheid van onze Joodse gemeenschap, heeft de N-VA dit wel expliciet aangekaart.”

Van Langenhove

Ook noemt Freilich het ‘onaanvaardbaar’ dat het Vlaams Belang omstreden personen zoals Dries Van Langenhove blijft steunen, ‘terwijl die op sociale media voortdurend Joden openlijk demoniseert’. Het ‘wijst op een dieper liggend probleem binnen die partij’. Van Langenhove kwam vanuit Schild en Vrienden, een extreemrechtse identitaire jongerenclub, in 2019 in het Belgisch parlement. Hij kwam gerechtelijk in opspraak wegens racisme en werd erom vervolgd. Toch heeft het VB hem nooit echt losgelaten. Van Langenhove houdt er complotten op na en spreekt jongeren aan.

Remedie

Sam van Rooy, VB-fractieleider in Antwerpen, spreekt Freilich tegen. “Ons programma bevat net de allerbeste remedie tegen het stijgende antisemitisme: het stopzetten van ongecontroleerde massa-immigratie uit moslimlanden en het terugdringen van de islamisering. Via mijn boeken en artikels en zowel in het Vlaams Parlement als de gemeenteraad voer ik al jaren strijd tegen antisemitisme,” zegt hij tegen HLN.

N-VA erbij

Op Joodse bijeenkomsten in Antwerpen is de N-VA present met kandidaten en raadsleden. De partij doet dat mede om te laten zien dat ze er voor de gemeenschap zijn. Het VB doet dit eveneens. Onlangs namen de Vlaams-nationalisten van De Wever deel aan een pro-Joodse- en Israëlische vredesbetoging. Daar deden ook allerlei andere politieke partijen aan mee. Het VB was als enige afwezig vanwege het hijsen van de vredesvlag door onder andere Groen, volgens Van Rooy een uitgesproken pro-Hamas-partij. Op de vredes demonstratie kwamen honderden mensen af en ook was er veel media-aandacht voor.

Liberalen

Samuel Markowitz (Open VLD), een Antwerps districtsschepen van Joodse afkomst, twijfelt of Vlaams Belang een stilzwijgende grote Joodse achterban heeft in Antwerpen. “Enkelen zullen misschien blij zijn met wat die partij op het vlak van Buitenlandse Zaken zegt, maar als je het over standpunten over ons land hebt -en daar gaat het toch om – is niemand in de Joodse gemeenschap Vlaams Belang genegen,” zegt hij tegen VRT Nieuws. Net als de N-VA probeert Open VLD, dat op 9 juni met de landelijke en Vlaamse verkiezingen flink verloor, Joodse kiezers in Antwerpen te trekken.

Analyse

Met Rosenberg heeft het VB een sterke troef in handen om naar de kiezers in de overwegend Joodse gebieden van Antwerpen te trekken. Hij is een prominent in de gemeenschap en neemt geen blad voor de mond. Het klopt dat er extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen om de Joodse minderheid te beschermen, maar desondanks voelen velen zich toch niet veilig en vaak geïntimideerd. Omdat men ervaart dat die onveiligheid vaak uit islamistische hoek komt, wordt verwacht dat het VB vooral die kaart zal spelen in de campagne. Voor de N-VA, dat wel salonfähig is en de stad wil blijven besturen, wordt het een uitdaging om Joodse kiezers te behouden.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Strijd om Joodse kiezer in Antwerpen begonnen