Swastika’s in Assen op winkels aangetroffen

Hakenkruis op een muur (beeld: politie)

In het centrum van Assen zijn op de muren van twee winkelpanden hakenkruizen aangetroffen. Het symbool van de nationaal-socialisten is voorzien van een xenofobische tekst. ‘AZC, weg ermee’ staat er naast, doelend op een gepland asielzoekerscentrum in de Drentse hoofdstad. Mensen worden er misselijk van, aldus het Dagblad van het Noorden (DvhN).

Eén van de getroffen zaken is Streek op de hoek van de Oudestraat en Nieuwe Huizen, pal naast het Joods monument, zo meldt de krant. Een andere winkel die is getroffen is de Spar aan de Noordersingel. Beide panden werden beklad met swastika’s en op een van de twee staat ‘AZC, weg ermee’. Dat het uitgerekend bij het Joods monument is gebeurd, kan mogelijk geen toeval zijn.

Een ambtenaar van de gemeente Assen kwam dinsdag langs om de bekladdingen weg te poetsen. het is nog onduidelijk of dat is gelukjt. Eigenaresse Annemarie Wijnberg van winkel Streek is geschrokken en vindt de bekladdingen schandalig. “Ik krijg er een heel nare smaak van. Onze winkel zit naast een Joods monument. Dat maakt het extra zuur,” zegt ze tegen DvhN. De dame is naar eigen zeggen ‘pro-AZC’.

De baas van de Spar-supermarkt komt ook aan het woord. Nico van Dijk heeft bewakingscamerabeelden gedeeld met andere ondernemers en de wijkagent. “Daarop zie je twee personen die duidelijk bij elkaar horen. Eén persoon spoot bewust op de ramen, de ander hing er wat bij. Dit is niet oké,” aldus de ondernemer. Mevrouw Wijnberg van Streek heeft inmiddels aangifte gedaan. 

In Assen is niet iedereen het eens over de komst van een asielzoekerscentrum, dat afgelopen september werd geopend aan de rand van de stad. Ook komen er 96 flexwoningen voor statushouders. De gemeente sloot daarvoor een lucratieve deal af met het COA van 12,5 miljoen euro aan rijksgeld. Inwoners kunnen het moeilijk hebben dat zij voorrang krijgen op woningen terwijl anderen lang moeten wachten.

Dat tegenstanders van de komst van het AZC en de flexwoningen voor statushouders voor een Joodse invalshoek gekozen hebben, hadden velen niet verwacht.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Swastika’s in Assen op winkels aangetroffen