Syrische oppositie wil Israël geruststellen

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

In een interview met de Israëlische krant Yediot Aharonot gaat Al-Khatib in op de onrust die in Israël en westerse landen is ontstaan over de chemische wapens van het regime van Bashar Al-Assad. Het gevaar bestaat dat de wapens na een eventuele val van Assad in handen komen van moslimextemisten of Hezbollah in Libanon. Volgens Al-Khatib gaat dat niet gebeuren: “De oppositie zal ervoor zorgen dat die wapens niet in handen van onbevoegden vallen, als Assad tot aftreden is gedwongen.”

Deskundigen vinden het opmerkelijk dat de leider van de Nationale Coalitie, de koepel van oppositiegroeperingen in Syrië, een Israëlische krant te woord staat. De coalitie weigert namelijk het bestaan van Israël te erkennen en het interview kan de positie van Al-Khatib daarom schaden. Yediot Aharonot stelt op basis van anonieme bronnen dat de oppositie weet waar de chemische wapens zijn opgeslagen en een plan heeft om ze na de val van Assad veilig te stellen.

Israël en westerse landen zijn bezorgd dat de radicale sjiitische organisatie Hezbollah in Libanon of extrame moslimstrijders die tegen Assad vechten, zullen proberen om de chemische wapens in handen te krijgen. Vorige week heeft Israël dichtbij de Syrisch-Libanese grens een konvooi met luchtafweerraketten aangevallen. Deze zouden voor Hezbollah bestemd zijn geweest.

Categorie:

Home » Nieuws » Syrische oppositie wil Israël geruststellen