Taakstraf voor verspreiden complot ‘Joodse incest-heksen’

Justitie
Vrouwe Justitia (beeld: Jesper_advies, wikipedia commons)

Een 36-jarige Alkmaarder moest maandag voor de rechter verschijnen omdat hij antisemitische complottheorieën heeft verspreid. De verdachte, die niet op zitting kwam opdraven, heeft onder meer gepropageerd dat ‘Joodse incest-heksen’ de Sjoa zouden hebben veroorzaakt. Hij deelde vorig jaar zomer pamfletten uit met deze samenzweringstheorie erop. Daarover werd aangifte gedaan. De rechter veroordeelde hem tot veertig uur werkstraf.

Het gaat om verdachte H. de R., die vorig jaar op 28 en 29 juni de flyers vol antisemitische teksten verspreidde. Hij stopte ze in de brievenbussen van een appartementencomplex in Alkmaar. Het pand zou relatief veel Joodse bewoners kennen. Het gaat volgens de rechter om een complottheorie die zegt dat Joden die in de Tweede Wereldoorlog naar de Verenigde Staten zijn uitgeweken ‘incenst-heksen’ zouden zijn.

Romeinen

Deze groep zou volgens De R. het Romeinse Rijk terug willen en tijdens de Holocaust samen met Romeinen, die zich voordeden als nazi’s, de ‘normale Joden’ in de val hebben gelokt. Het gaat om een complottheorie die zou uit Amerika is overgewaaid. Na het verspreiden van zijn pamflet schreef De R. een excuusbrief, waarin hij de kwetsende teksten herhaalden. Volgens de rechter had hij in die zin ‘beter geen excuses kunnen schrijven’.

Pamfletten

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat er sprake is van een ernstig feit en vindt het van maatschappelijk belang om zaken als deze voor de rechter te brengen. De officier van justitie zei: “Uit de geplaatste berichten blijkt van vijandigheid en diepe afkeer tegen Joden. Met deze pamfletten wordt de eer en goede naam van de betreffende groep mensen aangetast. Zij worden zo in een negatief daglicht geplaatst en er wordt aangezet tot discriminatie, haat en/of geweld.”

Reclassering

De geschiedenis heeft laten zien waar dit toe kan leiden, concludeerde de officier. “En ook vandaag de dag worden Joden nog steeds in een kwaad daglicht gesteld. Verdachte leverde een kwalijke bijdrage aan de kwestie die momenteel een open zenuw vormt in de maatschappij.” Een reclasseringsrapport toont aan dat de man verward en eigenwijs zou zijn. ‘Iemand die denkt dat hij het zelf het beste weet’.

Taakstraf

De politierechter veroordeelde de verdachte conform eis van het OM en legde hem een voorwaardelijke taakstraf op van veertig uur met bijzondere voorwaarden. Verder hield de rechtbank rekening met de geestestoestand van de man. De ‘bijzondere voorwaarden’ zien onder andere toe op dat De R. zich verplicht moet laten behandelen. Hoe en wanneer dat zal zijn, is nog onduidelijk.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Taakstraf voor verspreiden complot ‘Joodse incest-heksen’