Theologieles over Bruce Springsteen

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Professor Azzan Yadin-Israel, een specialist in Joodse Studies, licht de beslissing van Rutgers University toe. “Interessant genoeg refereert Bruce Springsteen vaker aan het Oude Testament dan aan het Nieuwe Testament. Op literair niveau plaatst hij vaak Bijbelse figuren en verhalen in een Amerikaans landschap.

De verteller in het nummer Adam Raised a Cain beschrijft bijvoorbeeld de moeilijke relatie met zijn vader aan de hand van het Bijbelverhaal over de eerste vader en zoon. Apocalyptische stormen vergezellen in The Promised Land  een jongen tijdens zijn loodzware verandering naar een volwassen man. En de First Responders van 9/11 stijgen op in de vlammen in het nummer Into the Fire, net zoals de profeet Elijahoe ten hemel opgenomen werd met vurige paarden in een wervelwind.”

De cursus voor eerstejaars studenten zal een semester lang duren. Springsteens hele repertoire komt aan bod, van Greetings From Asbury Park, N.J. uit 1973 tot Wrecking Ball uit 2012. Bruce Springsteen is zelf niet Joods. Zijn vader, Douglas ‘Dutch’ Springsteen, was van Iers-Nederlandse afkomst en zijn moeder, Adele Ann Zerilli, heeft Italiaanse roots.

Rutgers University is niet de eerste universiteit die academische aandacht besteedt aan The Boss. De prestigieuze universiteit van Princeton gaf al een sociologiecursus over het Amerika volgens Bruce Springsteen en Monmouth University in New Jersey wijdde enkele symposia aan zijn muzikale erfenis. En ook de universiteit van Rochester in New York gaf al geschiedenisles over de rockster. [ADV]

Categorie:

Home » Cultuur » Showbizz » Theologieles over Bruce Springsteen