Turnbull mogelijk van Joodse komaf

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De onlangs aangetreden Australische premier Malcolm Turnbull (Conservatieven) gaat ervan uit dat hij Joods bloed heeft. Dat liet hij al in 2013 weten aan Australian Jewish News. Als dit klopt, dan heeft Australië voor het eerst een Joodse premier als regeringsleider. Uit het interview met het Joodse medium: “Mijn moeder zei altijd al dat de familie van haar moeders kant Joods was”. Mogelijk heeft zijn Joodse achtergrond invloed op zijn politieke standpunten en beleid, aldus Turnbull twee jaar terug.

De politicus trok in 2014 fel van leer tegen antisemitische pamfletten, die werden uitgedeeld aan Joden in de plaats Wethworth. “In Australie is absoluut geen plek voor deze hatelijke onzin,” aldus Turnbull destijds in een verklaring. De kans is overigens groot dat hij het beleid voorganger Tony Abbott zal voortzetten. Abbott was een fel voorstander van de staat Israël en kwam ook met oplossingen voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Het is echter niet helemaal zeker of Turnbull echt Joods is. “Mijn moeder was niet altijd de meest betrouwbare informatiebron, want ze zal er zelf ook niet zeker van zijn geweest,” zei hij tegen het Joodse medium. “Maar als het waar is, dan is het geweldig.” Onlangs zette Turnbull zijn voorganger Abbott af in een interne partijcoup. Abbott werd verweten te weinig te doen aan de haperende economie en blonk tevens niet uit in goede communicatie.

In de Australische politiek is het normaal dat premiers wisselen zonder dat er een democratische verkiezing aan te pas komt. Hiervoor geldt het mandaat van de algemene verkiezingen. In 2010 zette Julia Gillard – destijds nummer twee van Labour – de toenmalig Labour-premier Kevin Rudd af. Drie jaar later deed Rudd hetzelfde met Gillard.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Turnbull mogelijk van Joodse komaf