Tweede Kamer wil Samidoun op terreurlijst
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de anti-Israëlische stichting Samidoun verklaren tot terreurorganisatie. De club zal op de Nederlandse terreurlijst worden gezet. Geregeld roept Samidoun op tot haat en geweld tegen Israël. Ook worden door de leden van de stichting antisemitisme verspreid en terreur verheerlijkt. In Duitsland is de organisatie sinds vorig jaar al verboden.
De SGP en JA21 kwamen woensdag met een motie die oproept Samidoun op de nationale sanctielijst terrorisme te zetten. In feite wordt de organisatie dan extra in de gaten gehouden en min of meer verboden. De vier coalitiepartijen en de andere rechtse en christelijke partijen in de Tweede Kamer stemden voor. Alle linkse en progressieve oppositiepartijen, waaronder GroenLinks-PvdA en D66, stemden tegen.
Volksfront
De motie werd zo met honderd tegen vijftig stemmen aangenomen. Samidoun is een internationale organisatie met een hoofdkwartier in Canada, die zich naar eigen zeggen richt op ‘kwesties met betrekking tot aangeklaagde Palestijnse terroristen die in Israëlische gevangenissen zitten’. In 2021 wees Israël Samidoun, dat als vazal fungeert voor het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), al aan als terreurorganisatie. Duitsland sloot zich in daar later bij aan.
Gebak in Berlijn
Samidoun is in Duitsland verboden, maar heeft wel afdelingen in bijvoorbeeld Nederland en België. Het Duitse verbod kwam er nadat leden van Samidoun gebak en snoepjes in Berlijn op straat uitdeelden om de aanslag van 7 oktober te vieren. Dat riep grote verontwaardiging op. Ook België worstelt met de club, die in het recente verleden in opspraak kwam maar vooralsnog een legale status heeft.
‘Gevluchte Palestijn’
Mogelijk inspireert de aangenomen motie in Nederland een meerderheid van het Belgische parlement ook om Samidoun in de ban te doen. In Vlaanderen veroorzaakte activist Mohammed Katir ophef. De ‘gevluchte Palestijn’ bleek een boegbeeld van Samidoun te zijn. Staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) van Vreemdelingenzaken liet de status van de activist te herbekijken. Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen bekijkt het dossier.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren