Twitter draagt gegevens aan Franse Joden over

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De Franse Joodse studentenvereniging UEJF spande vorig jaar november een rechtszaak aan tegen Twitter omdat het concern geen gegevens wilde vrijgeven van gebruikers die anti-Joodse uitspraken twitterden. ‘Na aanleiding van besprekingen tussen de tegenpartij en in reactie op een wettelijk Frans verzoek, draagt Twitter de aanklagers informatie over waarmee de identiteit van verschillende gebruikers, achterhaald kan worden’, aldus Twitter in een verklaring.

Het Franse gerechtshof deelde begin dit jaar mee dat Twitter de gegevens van gebruikers die antisemitistische uitspraken deden moest overhandigen. Er werden veel racistische grappen gemaakt met de hastag #unbonjuif (een goede Jood) en #unjuifmort (een dode Jood). Pas na veel getouwtrek ging Twitter overstag. Het Amerikaanse bedrijf wilde in het begin niets overdragen en verschuilde zich achter de Amerikaanse wet en zijn eerste amendement.

De social media-site wil niet openbaren welke gebruikers en welke informatie daarvan zijn overgedragen aan Frankrijk, maar ze laat weten dat het genoeg was om een eind te maken aan het geschil. Voortaan wil Twitter het aangeven van haat zaaiende berichten makkelijker maken [SEA].

Categorie:

Home » Nieuws » Wetenschap en digitaal » Twitter draagt gegevens aan Franse Joden over