Van Raak krijgt gelijk na incident met Joodse man: KLM discrimineert vrouwen

KLM
KLM Citybopper (beeld: wikipedia commons,

Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) heeft gelijk gekregen van het College voor de Rechten van de Mens in een zaak die hij had aangespannen tegen de KLM. Tijdens een vlucht mocht een orthodox-Joodse man op zijn plek blijven terwijl Van Raaks vrouw door de stewardessen naar een andere plek verwezen werd. De man wilde niet niet naast haar in het vliegtuig zitten omwille zijn geloof. Volgens Van Raak was er daardoor sprake van discriminatie van vrouwen. Het College stelt hem in het gelijk en adviseert KLM om de richtlijnen aan te passen. De maatschappij heeft nog niet gereageerd.

Stoelendans
Vorig jaar mei stapte Van Raak op de KLM-vlucht van Amsterdam naar New York waar tijdens het zitten een incident ontstond. De Joodse meneer kreeg zijn zin en het Kamerlid en diens vrouw moesten met tegenzin elders gaan zitten. De stoelendans was nodig, want anders kon de vlucht naar Amerika niet doorgaan. “Een groep orthodoxe Joden wilde niet naast mijn vrouw gaan zitten. De mannen weigerden plaats te nemen, waardoor de vlucht werd vertraagd en de sfeer grimmig werd. Uiteindelijk besloten mijn vrouw en ik elders in het vliegtuig te gaan zitten,” aldus Van Raak tegen RTL.

Verboden onderscheid
Na afloop diende de SP’er bij KLM een klacht in, maar daar werd naar eigen zeggen niets mee gedaan. Vervolgens stapte hij naar het College voor de Rechten van de Mens. Die nam de casus onder de loep en concludeert nu dat KLM een verboden onderscheid heeft gemaakt op grond van geslacht ‘door geen zorg te dragen voor een discriminatie-vrije omgeving’. Tevens oordeelt het College dat de luchtvaartmaatschappij voortaan niet meer het slachtoffer van discriminatie, maar de dader moet aanspreken. Die handelwijze moet voortaan door KLM worden uitgedragen in de instructies aan zijn medewerkers.

Overwinning
Van Raak ziet de uitspraak van het College als een overwinning op het tegengaan van discriminatie van vrouwen. Hij is blij en zal KLM vragen voortaan in alle gevallen zo te handelen. “Het gaat hier om een publiek belang, dat elke vrouw erop moet kunnen rekenen dat zij niet wordt gediscrimineerd op een vlucht van KLM,” aldus de politicus. Volgens hem moet KLM duidelijk maken dat als mannen nog weigeren om naast een vrouw te gaan zitten, om wat voor een reden dan ook, dit binnen deze luchtvaartmaatschappij niet meer zal worden geaccepteerd.

‘Afwegingen gemaakt’
KLM heeft nog niet officieel gereageerd op het oordeel van het College. Vorig jaar reageerde de maatschappij wel op de commotie die was ontstaan nadat Van Raak de situatie aanhangig had gemaakt. “KLM betreurt het feit dat Van Raak en zijn vrouw een ‘onprettige situatie hebben meegemaakt.” Het bedrijf ‘opereert binnen wettelijke kaders en conform toepasselijke regels’, zei een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij vorig jaar tegen RTVNH. “Bij een situatie aan boord spant de crew zich in om die situatie op een goede manier op te lossen en vooral escalatie te voorkomen. Daarbij worden afwegingen gemaakt. Zo ook in dit geval.”

Categorie:

Home » Nieuws » Van Raak krijgt gelijk na incident met Joodse man: KLM discrimineert vrouwen