Verplaatsen Joodse elementen uit kerk leidt tot boosheid

Majellakerk Utrecht (beeld: panoramio)
Majellakerk Utrecht (beeld: panoramio)

Dat zegt de Utrechtse kerkhistoricus Ton van Schaik. Hij ontdekte onlangs dat een Joods wandtapijt en een menora van hun prominente plek uit de kerk zijn verplaatst. De kandelaar symboliseert de verbondenheid tussen katholieken en Joden, maar herinnert ook aan de Nederlandse Joden die in de Tweede Wereldoorlog omkwamen. De eerste kaars werd dertig jaar geleden ontstoken door verzetsheld Jan Vernooij. Deze politieman weigerde tijdens de oorlog om Utrechtse Joden uit hun huizen te halen om ze te deporteren.

De voorwerpen zijn volgens Van Schaik verzet door de broeders van Sint Jan, die de parochie sinds 2009 leiden. Volgens de historicus werden deze mannen toen als volledige buitenstaanders benoemd. Uit het verplaatsen van de Joodse elementen zou blijken dat de broeders weinig historische kennis hebben, aldus Van Schaik. De broeders hebben nog niet gereageerd op de aantijgingen, maar de kerkgangers blijven er weinig van snappen en blijven boos. 

De Majellakerk is verrast door alle ophef en zegt dat er tot nu toe weinig kritiek is geweest op het verplaatsen van de elementen. De verplaatsing is al gebeurd in april en is niet disrespectvol bedoeld. Een woordvoerder benadrukt dat de elementen niet helemaal zijn weggehaald, maar slechts een minder prominte plek hebben gekregen.

Het aartsbisdom houdt de lippen ondertussen stijf op elkaar en spreekt van een zaak van de parochie.

Bron: RTV Utrecht

Categorie:

Home » Nieuws » Religie » Verplaatsen Joodse elementen uit kerk leidt tot boosheid