Verre Oosten ontdekt Israëlische matzes

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Drieduizend jaar na de introductie van de matze – het ongezuurde brood dat de Joden bij de uittocht uit Egypte vanwege hun tijdnood moesten eten – op het Joodse menu, heeft nu ook het Aziatische continent de Pesachcracker ontdekt. Israëlische bedrijven weten niet hoe snel ze zich op de export naar landen als Japan en India moeten storten.

Volgens een artikel op de Israëlische website Ynet, richt het Israëlische Export Institute zich in eerste instantie op plaatsen die een Joodse gemeenschap hebben, al valt het op dat in steeds meer landen de droge, kruimelige broodvervanger uit Israël wordt geïmporteerd. “Volgende maand wordt er in Vietnam een Israëlische food-tasting gehouden”,  reageert manager Carolyn Nave enthousiast. “En in Japan vindt in mei ook een ‘Israël Week’ plaats waar matzes op het programma staan. De export van matzes naar het Verre Oosten wint aan momentum”.

Tzvi Tzur van het gelijknamige exportbedrijf, handelt in voedselwaren waaronder handgemaakte matzes. “Dit jaar zien we een toename van tussen de tien en vijftien procent in de export van matzes. Vooral de vraag naar ronde, handgemaakte matzes stijgt in wat inmiddels een miljoenenhandel is geworden. De meeste export is naar de Verenigde Staten, maar ook in de verste uithoeken kunnen mensen die matzes zoeken ze bij de grotere supermarkten vinden.”

Volgens Roi Wolf, CEO van Matzot Aviv, gaat de helft van de matzeproductie naar het buitenland, voornamelijk de VS, Canada, Australië en Europa. “Maar voor de eerste keer exporteren we dit jaar ook matzes naar India. Enkele individuen hebben behoorlijk grote partijen bij ons gekocht, die ze verder distribueren naar wie ernaar vraagt.”

CEO Nimrod Saltzman van het bedrijf Ma Yoffi dat Israëlische specialiteiten zoals dadelsiroop, carobsiroop en honing produceert, hoopt volgend jaar met de export van matzeproducten naar het Verre Ooosten te beginnen. Hij ontmoette onlangs vertegenwoordigers van een Japans bedrijf dat erg geïnteresseerd was in zijn producten. “Tijdens het tweede gesprek hadden we het al over het verkopen van onze producten aan het voedselwarenhuis Cosco in Japan. Ik twijfel er niet aan dat de volgende grote stap de export van matzes is en het begint hier en nu.”

Categorie:

Home » Cultuur » Culinair » Verre Oosten ontdekt Israëlische matzes