Verzetsgedichten uit oorlog in Artis gevonden

Beeld: inaresort.com
Beeld: inaresort.com

De timmerlui waren bezig aan restaurantiewerk aan de zogeheten Salmhuisjes in Artis. Het ging om werkzaamheden aan de daken van de Rijksmonumentale huisjes die zich aan de achterkant van de dierentuin bevinden.

Toen ze een paar delen van de dakbedekking wegtrokken, vonden ze een verschimmelde envelop die verstopt zat tussen enkele balken. Ze maakten de envelop open en ontdekten verschillende gedichten, waarin het bombardement op Rotterdam en de deportatie van Joden worden genoemd. Vrijwel meteen hadden ze het idee dat ze een bijzondere ontdekking hadden gedaan.

Overmand door emoties meldden de timmermannen zich bij de directeur van Artis. Ook hij was onder de indruk van de bijzondere vondst. In de envelop zaten namelijk verzetsgedichten. Het is nog niet duidelijk wat de ontdekking betekent en of er verzetsmensen of Joodse onderduikers in de huisjes hebben gewoond. Verder moet nog uitgevonden worde wie de gedichten heeft gemaakt. In de komende tijd gaat Artis-professor Erik de Jong ermee aan de slag. 

Artis is tijdens de Tweede Wereldoorlog altijd open gebleven, maar Joodse bezoekers mochten vanaf september 1941 niet meer betreden. Wel leefden er onderduikers in onder andere de Apenrots, onder de Bokkenrots en onder het dak van de Roofdierengalerij. Daarnaast heeft de verzetsgroep van Gerrit van der Veen op 27 maart 1943 een aanslag gepleegd op het bevolkingsregister dat destijds in de Ledenlokalen van Artis was gevestigd. Hierdoor zijn duizenden persoonsdocumenten vernietigd, waardoor het voor de bezetters moeilijker was om Joodse inwoners van Amsterdam op te sporen. 

Categorie:

Home » Nieuws » Verzetsgedichten uit oorlog in Artis gevonden